Hvad er årsagerne til leverpletter?

Hvad er årsagerne til leverpletter?

Udseende af leverflader er ret almindelig hos mænd og kvinder over 40 år. Leverflader udvikler sig over tid, normalt tager mange år at blive vist, og selvom de har ordet "lever" i deres navn, er disse mørke pletter på huden har intet at gøre med den menneskelige lever- eller leversygdom. Leverpletter kan være æstetisk ubehagelige for nogle, og det er muligt at få dem fjernet af en autoriseret hudlæge. Det er også vigtigt at bemærke, at brugen af ​​en daglig fugtighedscreme, der indeholder en SPF solcreme, kan bidrage til at reducere deres udvikling.

Hvad er liver spots?

Leverpletter kaldes også "alderpletter" eller "solfentiginer" og findes ofte på ansigt, arme, ben og skuldre. Leverpletter vises på huden som sorte eller brune pletter, der er af forskellig form og størrelse. Mayo Clinic rapporterer, at leverpletter er harmløse og normalt ikke kræver lægehjælp.

Solen

Leverpletter optræder på områder af huden, der har været overeksponeret for solens ultraviolette stråling. SparkPeople forklarer, at for meget sol kan beskadige huden og få kroppen til at reagere ved at sende store mængder pigment (melanin) til de beskadigede områder. Desværre, når denne type hudskader opstår, er det irreversibel. Leverpletter forsvinder ikke over tid; I stedet forbliver de på huden som et ar.

Solsenge

Ifølge BC Cancer Agency kan tanning senge forårsage lige så meget skade på huden som solstråler. I modsætning til almindelig tro er de ultraviolette lys (UV), der anvendes i solbrændinger, ikke mere sikre end solens aktuelle stråler. I virkeligheden udsender solsenge ca. 95 procent UV-A-stråler, der kan trænge dybt ind i huden og forårsage alvorlig hudskade, endog kræft. Solseng har potentialet til at forårsage forældet aldring af huden, hvilket betyder flere rynker og flere leverpletter.

Alder

Som hud aldre bliver det tyndere og mindre uigennemsigtige. Denne ændring øger sandsynligheden for blå mærker og hudtårer. Kroppen begynder at producere færre og færre "melanocytter", som er cellerne der producerer pigment. Men U.S. National Library of Medicine afslører, at de allerede eksisterende melanocytter bliver større og danner leverflader. På bleg aging hud, kan disse lever pletter være ret mærkbar.

Genetik

Allergan Foundation forklarer, at når det kommer til leverpletter, kan nogle være mere modtagelige end andre. Faktisk kan genetik spille en rolle for at bestemme, hvorvidt en person udvikler leverflader, når de alder. Desværre er der ingen måde at forhindre dannelsen af ​​arvelige leverpletter.
Hvad er årsagerne til leverpletter?

FAQ - 💬

❓ Kan man få leverpletter væk?

👉 Man kan godt fjerne leverpletter, men det er kun tilrådeligt, hvis de af kosmetiske årsager er hæmmende. Hos en speciallæge fjernes pletten som regel ved, at man fryser pletten, eller ved hjælp af laser. Man skal være opmærksom på, at der på grund af behandlingen er risiko for at få en hvid plet i stedet for den brune.

❓ Hvornår får man leverpletter?

👉 Både mænd og kvinder får leverpletter med alderen. Faktisk skal du typisk ikke meget længere op end i 30'erne eller 40'erne, før din hud er blevet udsat for så meget sollys, at den begynder at danne leverpletter. Du vil typisk finde de første pletter på armene, håndryggene og i ansigtet.

❓ Hvad er godt mod leverpletter?

👉 Flere anvender blandt andet æblecidereddike mod pigmentfejl, og derudover kan en daglig behandling med salicylsyre også være med til at reducere eller fjerne leverpletterne. De mest effektive pigmentforebyggende planter og olier siges at indeholde C-vitamin, der ifølge forskning bidrager til at styrke huden.

❓ Kan leverpletter blive til kræft?

👉 Leverpletter kan ikke blive til kræft. De kan altså ikke, ligesom modermærker udvikle sig til modermærkekræft, og leverpletter er heller ikke årsag til hudkræft. Hvis du har mørke pletter på huden, som ser unormale ud, eller vokser, bør du altid gå til din læge og få dem undersøgt.

❓ Hvad er symptomer på leverpletter?

👉 Diagnosen stilles på baggrund af de typiske flade, ensfarvede brune og velafgrænsede forandringer i huden på soludsatte områder. Leverpletter er ovale eller let kantede i formen og jævnt lysebrune eller helt mørkebrune.

❓ Hvordan ser hudkræft pletter ud?

👉 Symptomerne på hudkræft kan være en fast knude på huden, et sår der ikke vil hele, en glinsende knude, sår med glinsende rand eller en rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt. Man skal være opmærksom og søge læge, hvis man i måneder eller måske år har haft: Et sår, der ikke vil hele.

❓ Hvad er godt mod pigmentpletter?

👉 Alle former for syre, fx glykolsyre (AHA) og salicylsyre (BHA), har en positiv effekt på pigmentpletter, da de virker farveudjævnende, men også er med til at fremme effekten af de andre produkter, du bruger til at behandle dine pigmentpletter.

❓ Hvordan mindsker man pigmentpletter?

👉 ”Hvad kan man gøre for at fjerne pigmentpletterne? Det vigtigste er, at man bruger en tilstrækkelig god solcreme, som beskytter både mod UVB og UVA, og også gerne mod synligt lys. Overfladiske pigmentpletter kan man typisk reducere selv.

❓ Hvordan får man pigmentpletter væk?

👉 Alle former for syre, fx glykolsyre (AHA) og salicylsyre (BHA), har en positiv effekt på pigmentpletter, da de virker farveudjævnende, men også er med til at fremme effekten af de andre produkter, du bruger til at behandle dine pigmentpletter.

❓ Hvorfor får jeg brune pletter?

👉 Pigmentpletter skyldes enten for meget pigment (melanin) eller en unormal fordeling af melanin i overhuden og/eller læderhuden. Pigmentpletter kan være mange ting. Man kan have enkelte pigmentpletter eller større sammenflydende pigment plamager. Man kan have lyse, brune, røde eller blå pletter.

❓ Hvorfor får man brune pletter på huden?

👉 Brune pletter, modermærker og generel hyperpigmentering af huden betyder, at der er sket en overproduktion af melanin. Melanin er et særligt stof, som både giver hår og hud farve. Melanin absorberer farven fra solen og er dermed kroppens egen naturlige beskyttelse mod solens skadelige UV-stråler.

❓ Hvad er leverpletter?

👉 Leverpletter kaldes også solare lentigines og er flade, brune eller sorte pletter, der opstår på huden. Leverpletter varierer i størrelse og forekommer almindeligvis i ansigtet, på hænderne, skuldrene og armene. Selvom leverpletter er mest almindelige hos ældre mennesker (over 40 år), kan unge mennesker også få dem.

❓ Hvordan undgår du leverpletter?

👉 Leverpletter kan også fjernes helt. At undgå eller forebygge leverpletter er dog væsentligt nemmere og bedre end at forsøge at behandle dem. Leverpletter undgås ved at beskytte huden mod solen (undgå sol, bruge solcreme osv.)

❓ Hvor mange leverpletter i ansigtet?

👉 Leverpletter varierer i størrelse og forekommer almindeligvis i ansigtet, på hænderne, skuldrene og armene. Selvom leverpletter er mest almindelige hos ældre mennesker (over 40 år), kan unge mennesker også få dem. Ægte leverpletter er harmløse og behøver derfor ingen behandling, selvom de kan ligne gevækster relateret til kræft.

❓ Hvordan kan man behandle leverpletter?

👉 Behandling af leverpletter kan foregå vha.: 1 Medicin 2 Laserbehandling 3 Frysning (kryoterapi) 4 Dermabrasion (mekanisk peeling) 5 Kemisk peeling

Del:
Kommentarer