Hvad er årsagerne til kortåndethed og konstant gabning?

Hvad er årsagerne til kortåndethed og konstant gabning?

Gydning kan signalere mangel på ilt i blodbanen. Træthed, hvorved man ikke ånder dybt eller korrekt, kan forårsage gabende. Men det kan også signalere dybere fysiologiske årsager som mangel på røde blodlegemer, svagt hjerte eller dårlig lungesundhed. Hvis en person føler sig sulten efter luft efter mild anstrengelse, går eller løfter en taske med dagligvarer, er en aftale med en læge en god ide. Mens vi alle sammen vil tilskynde eller føle behovet for at trække i et stort, dybt ånde, er konstant gabning et sikkert tegn på, at noget i ens livsstil eller sundhed regime skal forbedres.

Anæmi kan være synderen

Kvinder, der gaber meget, har tunge menstruationscyklusser eller ser bleg på, kan have brug for at kontrollere deres jernniveau. En mangel på røde blodlegemer på grund af lave jernniveauer kan let kontrolleres med en simpel blodprøve. Lavt jernniveau kan også signalere en træg skjoldbruskkirtlen. Hypothyroidisme kan udløse lavt jern i blodet, og lavt jern kan forårsage en underaktiv skjoldbruskkirtlen i kommende tilfælde. For få røde blodlegemer betyder, at kroppen ikke transporterer tilstrækkelig ilt til cellerne. Åndedræt dybt er kun en midlertidig løsning.

Hjerteproblemer mod angst

Hvis hjertet ikke kan pumpe tilstrækkeligt blod til at levere ilt til kroppen, kan vejrtrækningen resultere. Personer, der oplever angst eller panikanfald, kan føle sig så ilt berøvet, de tror, ​​at de har et hjerteanfald. En fysisk eksamen, der indeholder et elektrokardiogram, er vigtigt. Desuden skal en patient screenes for nyreproblemer eller kongestiv hjertesvigt. Enhver kan føle sig sulten for luft Hvis hjernen, musklerne eller andre organer ikke modtager nok ilt.

Pulmonale problemer

Luftvejsobstruktion i næse, mund eller lunger kan forårsage åndenød. Hævede bihuler, forstørrede mandler eller hævelse i bronchiale rør fra allergi kan blokere vejrtrækning. Men astma, syge lunger eller lungebetændelse er også almindelige årsager. Lungesvigt som følge af rygning eller udsættelse for asbest eller kulminedrift kan også nedsætte vejrtrækningskraften. I sjældne tilfælde kan en blodpropp i lungen skyldes. Alvorlige lungeproblemer kan resultere i hjerteproblemer, da hjertet vil begynde at atrofi, hvis iltforsyningen er udtømt.

Maveproblemer eller invasive stoffer

En patient med en hiatal brok kan for eksempel føle åndenød. Den forstørrede bulge i spiserøret, mens den er fuld af mad, kan forskyde hjertet til en vis grad, da det slår. Dette skaber en mærkelig fornemmelse og en følelse af "hjerteproblemer". Syrreflux kan også forstyrre korrekt vejrtrækning og forårsage kortpustetid midlertidigt. Desuden er det ikke ualmindeligt, at en patient med åndedrætsbesvær har inhaleret et fremmedlegeme, såsom et stykke mad, eller lider af indånding af støv fra miljøet.

Hvornår skal du søge hjælp

Hvis mangel på luft får dig til at vække pludselig fra søvn, eller du skal sove forpustet for at trække vejret korrekt, søge hjælp. Søvnapnø kan være årsagen. Tæthed i brystet, tæthed i halsen, hvæsen, aspiration (mad eller væske indåndet i lungerne), længerevarende vejrtrækningsbesvær eller hævelse af fødder og hænder indikerer behovet for en øjeblikkelig medicinsk evaluering.

Del:
Kommentarer