Hvad er årsagerne til høj TSH?

Hvad er årsagerne til høj TSH?

TSH (skjoldbruskkirtelstimulerende hormon) er en del af en feedback-loop, der styrer niveauerne af skjoldbruskkirtelhormon. TSH niveauer er høje, når dele af denne feedback loop ikke fungerer korrekt. Den almindeligste årsag er et problem i skjoldbruskkirtlen, der resulterer i hypothyroidisme, der behandles med skjoldbruskkirtelhormon. En tumor i hypofysen eller hypothalamus kan også forårsage høje TSH-niveauer og hypertyreose. En skjoldbruskkirlsscanning og thyroid test identificerer årsagen.

TSH Feedback Loop

Thyroid stimulerende hormon (TSH) er et proteinhormon frigivet fra hypofysen i hjernen, der stimulerer skjoldbruskkirtlen til at producere skjoldbruskkirtelhormon, som regulerer kroppens stofskifte. TSH frigives fra hypofysen som reaktion på frigivelsen af ​​TRH (thyroid frigivende hormon) fra hypothalamus (også i hjernen). I en negativ feedback-loop sender tyroid-hormon et regulatorisk signal til hypothalamus for at formindske TRH-niveauerne.

Hyperthyroidisme og hypothyroidisme

To modsatte forhold kan forekomme med høje TSH niveauer: kroppen producerer enten for meget thyreoideahormon (hyperthyroidisme) eller ikke nok (hypothyroidisme). Hyperthyreoidisme er en tilstand, hvor metabolisme fremskynder. En person kan tabe sig, have et hurtigt hjerterytme, svede overdrevent, være intolerant over for varme, blive ængstelig og har svært ved at koncentrere sig og have osteoporose og diarré. Hypothyreoidisme er den modsatte tilstand, en langsommere metabolisme med vægtforøgelse, langsom hjerteslag, kold hud, kold intolerance, forstyrret vækst og forstoppelse.

Skjoldbruskkirtel

Hvis skjoldbruskkirtlen ikke kan producere skjoldbruskkirtlen hormon, vil kroppen fortsætte med at sende det signal til at gøre hormonet, ligesom en regningsopkøber stadig spørger om penge. Det signal er TSH, og den hyppigste årsag til en høj TSH er hypothyroidisme. Skjoldbruskkirtlen kan ikke gøre thyreoideahormon hvis der ikke er nok jod i kosten (kretinisme), eller hvis skjoldbruskkirtlen kommer under immunangreb (Hashimotos sygdom), fjernes kirurgisk, eller bliver fibrosed (Riedel thyroiditis) eller betændt med en virusinfektion (de Quervain's thyroiditis). Der er en lille risiko for skjoldbruskkræft med højere niveauer af TSH.

Hypofyse og hypothalamus

Hypofysen og hypothalamus er en del af hjernen. En sjælden hypofyse-tumor (hypofyse adenom) kan skabe for meget TSH. Endnu mindre ofte skaber en tumor i hypothalamus, der frigiver TRH, hvilket igen forårsager TSH-niveauer at stige.

Diagnostisering af hypothyroidisme

Problemet kan identificeres, hvis niveauerne af skjoldbruskkirtelhormon og iod måles. Lavt thyroideahormon niveauer tyder på, at skjoldbruskkirtlen ikke fungerer normalt. Jodniveauer kan også kontrolleres. En skjoldbrusk scanning måler, om skjoldbruskkirtlen virker. Heldigvis kan skjoldbruskkirtelhormon erstattes, korrigere TSH-niveauerne.

Diagnosticering af hypertyreose

Hvis der er en tumor i hypofysen (sjælden), vil niveauerne af TRH være lav, fordi høje niveauer af skjoldbruskkirtelhormon vil fortælle hypothalamus at stoppe med at producere TRH. Hvis der er en tumor i hypothalamus (meget sjælden), vil niveauerne af både TRH og thyroidhormon være højt. Praktisk set vil en kombination af en CT-scanning eller MR og en subtype af skjoldbruskkirtelhormon kaldet T3 identificere disse sjældne tumorer, fordi TRH ikke kan måles.

Del:
Kommentarer