Hvad er årsagen til forstørret prostata?

Hvad er årsagen til forstørret prostata?

Udover død og skat kan en mand, der lever længe nok, se frem til at tilføje prostataforlængelse til hans liste over sikkerheder i livet. Ifølge National Clearinghouse for Nyren og Urologisk sygdom er prostataforstørrelsen det mest udbredte prostata problem for mænd over 50 år. På grund af tilstandens gennemsigtighed er det klogt at kende symptomerne og årsagerne til sygdommen.

Definition

Tilstanden om at have en forstørret prostata, der ikke er kræft, betegnes også som godartet prostatisk hyperplasi eller BPH. I BPH vokser nye prostataceller, mens de gamle ikke forsvinder at dø af og forårsager en abnorm overvækst i prostata. Mens prostata er normalt størrelsen af ​​en valnød, kan stærkt forstørrede prostater vokse til fem gange den størrelse.

Symptomer

Almindelige symptomer på en forstørret prostata omfatter urinfrekvens, urinveje og anstrengelse. Dribling urin efter voiding og nocturia, eller op op ofte om natten for at urinere, er yderligere symptomer. Nogle mænd oplever intermittency, en strøm, der starter og stopper under voiding. Endnu andre rapporterer en følelse af ufuldstændig tømning efter voiding.

Hormoner

Prostatakirtlen vokser større på grund af en stigning i antallet af celler. Selvom det ikke er helt forstået, ser hormoner ud til at være en stærk mistænkt for at forårsage denne tilstand. Alle mænd har en lille mængde af det kvindelige hormon østrogen i deres krop. Det mandlige hormon testosteron synes at falde med alderen, mens østrogen øges. Overvævning i prostata kan udløses af denne hormonelle ubalance.

Aging

BPH stiger dramatisk med alderen. I modsætning til andre kropsdele, der holder op med at vokse ved modenhed og måske endda krympes i alderen, går prostata-kirtlen gennem en anden vækstspurt, der begynder i middelalderen. Ifølge Peter T. Scardino, M.D., formand for Urologisk Institut ved Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, har 20 procent af mændene 40-60 procent af mændene 60-90 procent af mændene i 80'erne forstørret prostater. I 2020 vil omkring 11,2 millioner amerikanske mænd søge årligt behandling af sygdommen.

Skader og narkotika

Forhindring af blodgennemstrømning og iltforsyning forårsaget af blodkarskader i prostatakirtlen kan nogle gange føre til overskydende cellevækst og forstørrede prostata. Nogle mener, at visse over-the-counter medicin og receptpligtig medicin kan stimulere cellevæksten i kirtlen også.

Kost

Mens det stadig er kontroversielt, kan kost være en indikator for BPH. Lande, der bruger store mængder sojaprodukter, har lavere satser på tilstanden. Lab animal og human studies viser, at rødt kød, sukker og mejeriprodukter kan stimulere cellevækst, mens fiber, tomater og fødevarer med E-vitamin, såsom solsikkefrø, hvedekim og spinat, kan hæmme sådan overvækst.

Andre risikofaktorer

Selvom det ikke er dokumenteret af medicinsk forskning, er alle seksuelt aktive aktiviteter, generel sundhed, motion, race og eksponering for toksiner blevet kastet rundt som mulige årsager til BPH. Sygdommen kan løbe i familier, men den underliggende genetiske forklaring er ikke klar.

Del:
Kommentarer