Hvad betyder Vision Test Numbers Mean?

Hvad betyder Vision Test Numbers Mean?

De fleste af os har været nødt til at gennemgå en øjenprøve. Vi bliver fortalt at dække et øje og gentage hvilke breve vi ser foran os. Mens vi har tankeløst læst alfabetssuppe foran os, tænker vi normalt ikke på bogstavets betydning eller historie.

Hvad er diagrammet?

Diagrammet blev udviklet af en hollandsk øjenlæge ved navn Herman Snellen i 1862 for at måle faldet i synet hos diabetespatienter. Nu er det brugt til at teste, hvad der kaldes synsskarphed, eller synlighedens nøjagtighed.

Hvad betyder bogstaverne?

De bogstaver, der anvendes på et traditionelt Snellen-diagram, er C, D, E, F, L, O, P, T og Z. Disse blev plukket, fordi de var nemmeste at skelne mellem, og patienter finder dem ofte lettere at skille fra hinanden. Topbogstavet, som regel en E, står på 88 mm, idet hvert bogstav gradvist falder i størrelse og stiger i antal under dem.

Hvordan det bruges

I USA står en patient 20 meter væk fra diagrammet og dækker normalt et øje. Hvis du bruger briller, vil du sandsynligvis blive bedt om at læse Snellen-diagrammet med og uden dine korrigerende linser. Øverste linje repræsenterer omtrent visionen ved 20/200, hvilket betyder, at de fleste mennesker med 20/20 vision kan se toppunktet (typisk en E) ved 200 ft. Visionsfeltet halverer og det går ned i begyndelsen og begynder derefter at falde med trin på 30, derefter 10. Chartet har normalt et bogstav ved 20/200, to ved 20/100, tre ved 20/70 og så videre.

Bedre end 20/20?

"Perfekt 20/20 vision" er faktisk ikke perfekt. 20/20 vision var en ide om perfektion etableret af Dr. Snellen. Diagrammet har to linjer under 20/20, 20/15 og 20/10. Nogen under 60 år med perfekt syn skal kunne læse disse linjer uden meget besvær. Det er kun, når folk bliver gammel, at den perfekte målvision bliver 20/20. Selv om de fleste mennesker kun kan se om 20/10, kan nogle dyr (såsom hajke) se på et 20/2 niveau.

Kritik

Med teknologi er vi klar over, at Snellen-diagrammet ikke er det sidste ord til måling af folks øjne. Det er kommet under angreb flere gange, så mange mennesker er kommet for at huske diagrammet, hvis de ofte går til øjenlægen. Derudover er det blevet mærket forvirrende for børn og ældre personer, der bliver blandet op, da bogstaverne falder i størrelse men stigning i antal. Nu har vi flere måder, ikke kun for at måle øjenfunktion, men for at randomisere Snellen-diagrammet om nødvendigt. Et nyt logMAR-diagram bliver produceret, så bogstaverne kan vises i forskellige afstande. Snellen-diagrammet er dog stadig en favorit og standard blandt mange læger og fagfolk i dag.

Del:
Kommentarer