Hvad betyder svarte pletter på tandkød?

Hvad betyder svarte pletter på tandkød?

De fleste pletter på tandkød er ikke alvorlige og skyldes naturlige hudpigmenter, små blå mærker, hærdet plaque, sølvfyldstykker under tyggegummiet eller en vene; men i sjældne tilfælde kan de bety oralt malignt melanom, en form for oral cancer. Denne sygdom er ofte dødelig. Hvis du opdager nogen ændring i tandkød, skal du besøge en tandlæge for at få en grundig diagnose.

Calculus

Calculus, også kendt som tartar, opstår, når plack hærder, og ifølge Dr. Phyllis Beemsterboer af UCLA kan den ikke fjernes ved blot at børste eller flosse. Calculus kan variere i farve fra mørkegul til sort og kan dukke op langs din tyggegumslinie i form af pletter; det kan føre til dårlig ånde og tilbagegående tandkød. En tandlæge kan fjerne overskydende beregning, men regelmæssig tandtråd og børstning forhindrer det i at forekomme. Ifølge Howard Hughes Medical Institute-efterforsker David M. Kingsley er specielle tandpastaer, der bekæmper calculus, der indeholder pyrophosphater, tilgængelige.

Melanin Spots

Mennesker med mørk hud eller med mørkhudet forfæd er tilbøjelige til at danne melaninpletter på tandkød. Melanin er et naturligt forekommende pigment og er generelt harmløst, selvom der findes laserbehandlinger, der kan fjerne disse pletter. Ifølge University of Tennessee College of Medicine, kan sjældne tilfælde melanin pletter være forbundet med arvelig sygdom polyposis.

Amalgam Tatoveringer

Disse misfarvninger er ganske almindelige og godartede. De dannes, når partikler fra sølvfyldninger rod i mundens blødt væv. Pletterne kan også forekomme, hvis du har falske tænder, da partikler fra metallet af en hætte er indlagt i tyggegummiet. De kan være sort, mørkeblå eller grå og ligner en tatovering. Ifølge Oral Cancer Foundation er de uskadelige og kan forekomme over tid eller under tandbehandling. Selvom godartet, kan de fjernes af en tandlæge, hvis du tror, ​​at de ser utrolige ud. Ellers er de permanente.

Oralt malignt melanom

Malignt melanom er den dødeligste form for hudkræft, men det findes sjældent i munden. Ifølge U.S. National Library of Medicine står oralt malignt melanom for mellem 0,2 procent og 8 procent af alle melanomer. Hvis du ryger, tyger tobak eller drikker stærkt, øges dine chancer for at udvikle oral melanom. Det starter som en lille sort plet, generelt mindre end 1 mm i diameter, som faktisk er en tumor, der vokser, med ujævne kanter. Ondartede melanomer er ofte dødelige, fordi de ofte ikke er opdaget, før de har nået et avanceret stadium, hvorefter overlevelsesraten i gennemsnit er to år.

Forebyggelse / Solution

Børstning og tandtråd regelmæssigt vil forbedre din mundhygiejne. Undgå tyggetobak, ryger og drikker overdrevent. Gå til regelmæssige tandkontroller. På den måde kan din tandlæge opdage tidlige tegn på sygdom. Hvis hun bemærker noget som oralt malignt melanom, før det vokser, kan det redde dit liv. Hvis du bemærker nogle sorte pletter på tandkødene, skal du straks kontrollere dem af en tandlæge.

Del:
Kommentarer