Hvad angiver en forstørret skjoldbruskkirtlen?

Hvad angiver en forstørret skjoldbruskkirtlen?

En lille kirtel i nakken spiller en stor rolle i din krop. Skjoldbruskkirtlen regulerer dit stofskifte, der producerer hormoner, der hjælper kroppen med at forbrænde energi. For meget eller for lidt af dette skjoldbruskkirtelhormon kan føre til en række problemer og tilstande. En forstørret skjoldbruskkirtlen, som ofte kan ses som bølgende i nakken, er et symptom på mange af disse tilstande, der falder under paraplybetegnelsen "thyreoideasygdom". Manglende jod i kosten kan også medføre, at skjoldbruskkirtlen bliver forstørret.

hyperthyreoidisme

Hyperthyroidisme opstår, når skjoldbruskkirtlen er overaktiv, hvilket producerer for meget thyreoideahormon. Kropets metabolisme ændres, så energien brændes hurtigere, hvilket resulterer i nervøsitet, irritabilitet og træthed blandt andre forhold. Denne tilstand kan også medføre, at øjnene ser ud til at bøje sig. Graves sygdom er en almindelig årsag til hypertyreose.

Hypothyroidisme

Hypothyroidisme er en underaktiv skjoldbruskkirtlen, som kan resultere i følelser af træghed eller depression. Hypothyroidisme kan også føre til vægtøgning. Imidlertid oplever mange mennesker med underaktive thyroider slet ingen symptomer. En almindelig årsag til hypothyroidisme er Hashimotos sygdom, hvor kroppens immunsystem angriber sin egen skjoldbruskkirtlen, hvilket får den til at reducere produktionen af ​​skjoldbruskkirtelhormon.

Goiters og Nodules

Når skjoldbruskkirtlen bliver stor nok til at se udbulning ud af nakken, kaldes den en goiter. Folk med goitere kan normalt også mærke det indeni, som om der er noget fast i halsen. Kirurgi kan rette denne klump. En knude er en klump i skjoldbruskkirtelområdet, og kan være smertefuldt eller ømt. De fleste knuder er forårsaget af betændelse, cyster eller vævsvækst og har tendens til at være harmløse. I mange tilfælde er disse knuder ikke store nok til visuelt at observere og kan kun detekteres af en læge.

Skjoldbruskkræft

Nogle knuder kan være kræftfremkaldende. En biopsi kan hjælpe med at diagnosticere denne tilstand. Ved hjælp af en nål fjerner en læge et lille stykke væv fra knuderen til afprøvning. Hele skjoldbruskkirtlen kan fjernes kirurgisk, hvis knuden er kræftformet. Imidlertid kan op til 75 procent af de amerikanske voksne have skjoldbruskkirtler, og op til 99 procent af dem er godartede.

Advarsel

Der er mange mulige årsager til skjoldbruskkirtelsøgning, hvoraf nogle er meget sjældne. Mange forhold er godartede eller behandles. Kun din læge kan diagnosticere og behandle din tilstand, så hvis du oplever symptomerne på en forstørret skjoldbruskkirtlen, skal du sørge for en aftale med din læge.

Del:
Kommentarer