Hodgkins Vs. Non Hodgkins Lymfom: Hvilken behandling er mest behandlet?

Hodgkins Vs. Non Hodgkins Lymfom: Hvilken behandling er mest behandlet?

Hodgkins sygdom (HD) og ikke-Hodgkin lymfom (NHL) er to typer af lymfom. Lymfom er defineret af National Library of Medicine som kræft i lymfesystemet.

HD og NHL er forskellige i, hvordan de opfører sig og spredes. Ifølge American Cancer Society (ACS) spredes HD på en forudsigelig måde (trinvis, fra lymfeknude til lymfeknude), hvilket gør det lettere at behandle end NHL, hvilket er mindre forudsigeligt og mere sandsynligt at sprede sig til andre kropsdele.

Lymfesystemoversigt

Lymfesystemet er en del af immunsystemet og består af lymfekar, væske og lymfoidvæv. Lymfoidvæv indeholder celler, som hjælper kroppen med at bekæmpe infektion og sygdom.

Ifølge ACS findes lymfoidvæv på mange forskellige områder af kroppen, herunder: lymfeknuder, milt, tymus kirtel, knoglemarv, fordøjelseskanalen og mandler. Som sådan kan lymfom forekomme næsten hvor som helst.

ĂĄrsag

Ifølge National Cancer Institutes (NCI) begynder både HD og NHL, når en lymfocyt (normalt en B-celle) bliver unormal og begynder at opdele hurtigt, overfyldte de normale celler. Som et resultat af denne celleovervækst kan en vævsmasse, der kaldes en vækst eller tumor, danne sig i lymfoidvævet.

Symptomer

En smertefri hævelse af lymfeknuder i nakke, armhuler eller lyske, uforklarlig vægttab, feber, svær nattesved, hoste, vejrtrækningsbesvær, brystsmerter og løbende svaghed / træthed er symptomer på både HD og NHL ifølge NCI.

Smerter, hævelse og følelse af fylde i maven kan også være et tegn på NHL, mens kløende hud og øget følsomhed over for alkohol eller smerter i en lymfeknude efter at have drukket alkohol kan indikere HD.

Behandling

Selv om behandlingen varierer fra sag til sag, viser ACS-hjemmesiden kemoterapi og strĂĄlebehandling som de mest almindelige behandlingsmuligheder for bĂĄde HD og NHL.

I nogle situationer kan stamcelletransplantationer også anvendes sammen med ovennævnte metoder.

Kirurgi bruges sjældent til at behandle enten HD eller NHL.

Risikofaktorer

Ifølge NCI kan et svækket immunsystem, visse vira (såsom Epstein-Barr eller HIV) og en familiehistorie af lymfom øge en persons risiko for at udvikle enten HD eller NHL.

Alder spiller også en faktor. HD er mest almindeligt hos yngre individer (i alderen 15 til 35) og hos voksne 55 år eller derover. I modsætning hertil er de fleste mennesker med NHL over 60 år.

Overlevelsesstatistik

Af de to har HD den bedre overlevelsesrate.

Ifølge en undersøgelse foretaget af NCI var den samlede femårige relative overlevelse mellem 1999 og 2006 for HD 84,7 procent. For NHL var det 67,4 procent.

Del:
Kommentarer