Forskellige celler i menneskekroppen

Forskellige celler i menneskekroppen

Den menneskelige krop består af trillioner celler, individuelle funktionelle enheder, der arbejder sammen for at holde os i live. Mere end 200 typer af celler trives i menneskekroppen, ifølge Steve Parker i "The Human Body Book", og hver celle struktur er specielt tilpasset den særlige rolle det spiller. Selvom mange typer celler skelnes ud fra deres specifikke egenskaber, kategoriserer de biologer i generelle grupper på grund af grundlæggende fælles kvaliteter.

Epitelceller

Epitelceller findes i hele kroppen og fungerer som beskyttelsesforinger, der dækker indersiden og ydersiden af ​​forskellige organer. De kan være runde, boksformede eller fladede i struktur og har ofte cilia, små hårlignende forlængelser på deres overflader for at feje udenlandske materialer.

Nerveceller

Nerveceller udgør hjernen, rygmarven og alle nerverne, der forgrener sig ud af det. Den lange, tynde struktur af hver nervecelle hjælper elektriske signaler hurtigt over hele kroppen. Mange nerveceller har et fedtlag, der hjælper med at isolere signalet.

Photoreceptor-celler

Stænger og kegler, to typer specialiserede nerveceller placeret i nethinden bag øjets øjne, svarer til lys og giver os mulighed for at skelne mellem forskellige farver.

Knogleceller

Selvom knoglevæv indeholder flere forskellige typer af knogleceller, er knoglerens hovedstof lavet af en særlig type knoglecelle kaldet en osteocyt. Disse celler opretholder den regelmæssige struktur af knoglerne og regulerer frigivelsen af ​​calcium i blodbanen.

Muskelceller

Muskelceller, også kendt som muskelfibre, er lange spindelagtige tråde, der findes i bundter, der udgør musklerne i kroppen. Deres langstrakte struktur giver mulighed for glidning af muskelfiberens komponenter, actin og myosin, langs hinanden. Denne handling er nødvendig for muskelkontraktion.

Fedtceller

Fedtceller, også kendt som fedtceller, opbevarer fedtdråber i størstedelen af ​​deres volumen til brug som energi, hvis kroppen kræver det. De kan findes omkring indre organer og lige under huden.

Røde blodlegemer

Små, runde, skiveformede røde blodlegemer transporterer konstant ilt gennem hele kroppen. Deres unikke struktur giver dem mulighed for at presse igennem selv de mindste rum, der effektivt transporterer ilt til hver anden celle i kroppen.

Hvide blodceller

Hvide blodlegemer, også kendt som makrofager eller leukocytter, vandre frit i blodets spejder for skadelige bakterier eller andre fremmedlegemer, som de let ødelægger ved at opsluge dem og nedbryde dem. De hjælper også med regulering af immunsystemet og hjælper i sårhelingsprocessen.

Del:
Kommentarer