Forskellen mellem blodtrykket i højre arm Vs. venstre arm

Forskellen mellem blodtrykket i højre arm Vs. venstre arm

Når dit hjerte pumper, sender det blod gennem hele kroppen, hvilket sætter pres på væggene i dine blodkar, især dine arterier. Dit blodtryk er måling af blodstyrken gennem dine skibe. Hvis du er sund, pumper dit hjerte blod til alle kroppens celler uden at forårsage unødig belastning på karrene. Blodtrykket måles som regel i enten den øverste højre eller venstre øverste arm. Et normalt blodtryk er typisk mindre end 120/80 mmHg (millimeter kviksølv).

ForstĂĄ numrene

Systolisk blodtryk måler trykket, når dit hjerte kontraherer, der fremkalder blod gennem dit kredsløbssystem. Dette er det øverste, højere antal i blodtryksmåling. Diastolisk blodtryk måler trykket som dit hjerte slapper af, repræsenteret ved bunden, lavere tal. Blodtryk svinger hver dag af forskellige årsager: Tid på dagen, aktivitetsniveau, stress, alder og fysisk tilstand, men vedvarende højt blodtryk (hypertension) kræver livsstilsændringer og / eller medicin til at nedsætte trykket og stoppe blodkarrene fra at være beskadiget.

Trykforskel mellem vĂĄben

Der er en normal variation i interarms blodtryk eller trykket mellem højre og venstre arme. Normalt er det mindre end 10 mmHg, og ifølge American Heart Association bør du tale med din læge, hvis forskellen er konsekvent større. Dette kan være en indikator for en underliggende tilstand som kronisk hjertesygdom (CAD), indsnævring af arterier, der leverer blod til hjertet eller perifer vaskulær sygdom (PVD), indsnævring af andre blodkar, der ikke bærer blod direkte til hjertet.

Hvilken arm at mĂĄle?

Fordi der er en trykforskel mellem arme, er det først og fremmest vigtigt at måle begge arme for at forhindre en fejldiagnose af hypertension. Så, ifølge American Heart Association, bør armen med det højere blodtryk bruges til at bestemme, om du har hypertension. Når du overvåger hypertension, vil din læge sandsynligvis også bruge armen med det højere blodtryk til at styre ledelsesbeslutninger. Når du overvåger blodtrykket derhjemme, skal du også bruge armen med den højere læsning.

PVD og CAD

I en japansk undersøgelse fra 2007 af 386 patienter med mistanke om CAD viste 63 procent af dem med interarms blodtryksforskelle at have sygdommen. En undersøgelse fra 1991 af Johns Hopkins Medical Institutions fandt ud af, at en signifikant forskel i interarms blodtryk ofte er symptomatisk af PVD. Undersøgelsen fandt en større "forekomst og størrelse" af forskellen i højre og venstre arm blodtryk med PVD end med CAD. Interessant nok viste undersøgelsen, at hverken arm konsekvent havde det højere tryk.

Risikofaktorer

Mens blodtryk mellem armene kan være en indikator for en underliggende kredsløbstilstand, er der andre risikofaktorer, som kan indikere enten PAD og CAD. Disse omfatter rygning, højt kolesteroltal, fedme, diabetes, hypertension og en stillesiddende livsstil. Stop med at ryge, kontrollere diabetes og forhøjet blodtryk, spise en sund kost og udøve hjælp til forebyggelse af sygdommene.

Del:
Kommentarer