Forskelle i en CMP og en BMP

Forskelle i en CMP og en BMP

De to metaboliske tests, som lægerne normalt bestiller, er CMP og BMP. CMP er den medicinske forkortelse for Omfattende Metabolisk Profil og BMP er forkortelsen for Basic Metabolic Profile. CMP består normalt af en gruppe af 14 specifikke tests, der fortæller om den aktuelle status for din nyrer, lever og elektrolyt- og syre / basebalance samt blodsukker og blodproteiner. BMP indeholder kun otte af de metaboliske tests.

Den omfattende metaboliske profil, CMP

De målte blodelektrolytter er natrium, kalium, chlorid og carbondioxid. Ubalancer i disse tests indikerer en unormal syre / basebalance i blodet. Den næste test i profilen er testen for glucose. Unormale glukoseniveauer er forbundet med diabetes. Blod urea nitrogen og kreatinin analyseres for at indikere leverenes og nyres sundhed. Et blodkalciumniveau testes for at lede efter ben- og muskelhelse.

CMP fortsætter med at kontrollere leverfunktionsniveauet ved at analysere blodbilirubin- og leverenzymetesterne. Disse enzymer hedder AST, ALT og ALP. Ved kontrol af leverenzymerne kan en læge overvåge lægemiddelterapi, hepatitis eller andre metaboliske funktioner.

To andre blodprøver inkluderet i CMP, men ikke i BMP, er de samlede protein- og albuminniveauer. Abnormiteter i proteinniveauerne kan indikere et fordøjelses- eller absorptionsproblem i fordøjelseskanalen.

Den grundlæggende metaboliske profil, BMP

Både CMP og BMP er lavet på fastende blodprøver for at opnå de bedste resultater. BMP er en hurtig og nem monitor til blodets syre / basebalance, til en screeningstest for diabetes og en screeningstest for nyre- og leverfunktion. Det er billigere for patienten, men indikerer stadig den aktuelle tilstand af metabolisk normalitet eller abnormitet. BMP vil generelt indgå i en årlig fysisk eksamen.

Læger baserer beslutningen om at bestille en BMP i stedet for en CMP afhængig af flere faktorer, herunder generel sundhedstilstand, lægemiddelbehandling og eventuelle symptomer en patient har.

Sammenligning af forskellene mellem CMP og BMP

På den ene side er CMP en mere grundig blodprøve, men det er dyrere og tager lidt længere tid at løbe. BMP er en almindelig screeningstest, der udføres i nødstilfælde, samt en standardordre, der hurtigt bestemmer nutidens generelle helbredstilstand. Begge er standard kemi lab tests og kræver samme mængde blodprøve. Lægerne bestiller normalt BMP først og tilføjer leverfunktionstest, hvis det er nødvendigt.

Del:
Kommentarer