Fordele og ulemper ved kommercialisering i sport

Fordele og ulemper ved kommercialisering i sport

I dag ser det ud til, at der næsten ikke er nogen sportsaktivitet, der ikke har sponsorering eller en række forskellige kommercielle venture. Sportsbegivenheder, hold og endda enkelte spillere bærer logoer på uniformer og vises i tv-reklame. Denne stigning i kommercialisering er næsten blevet en del af det moderne spil, men det er vigtigt at huske, at det har positive og negative virkninger for sporten, spillerne og fansne.

Udsættelse

Kommercialisering handler om mediernes eksponering for sporten. Hvis et større firma sponsorerer en begivenhed, er det langt større sandsynlighed for at få fjernsynsdekning i prime tid, hvilket giver større reklameindtægter og udsætter flere mennesker for sporten. Dette vil medføre flere fans, forbedre rentabiliteten hos lokale sportsforeninger, hvilket igen hjælper den lokale økonomi og genopliver samfundets ånd, når holdet klarer sig godt.

Deltagelse

Med øget eksponering af spillet kommer øget deltagelse. For eksempel når et landshold gør det godt i OL, øges antallet af børn, der tager sporten op. Dette er på et tidspunkt, hvor der er national bekymring for de unges sundhed med hensyn til, hvad de spiser og niveauet af motion de deltager i. Den kommercialisering af sport, der fører til øget eksponering, opfordrer børn til at få mere motion og reducere fedme. Det kan også hjælpe unge mennesker med at finde en hobby, der får dem væk fra gaderne og afskrækker dem fra kriminalitet.

Finansiering

Sportshold er virksomheder som alle andre, og de har brug for at tjene penge til at overleve. Den eneste måde, hvorpå de kan holde op med stigende lønomkostninger, forbedre faciliteter og indføre nye spillere er at sælge reklameplads til at øge indtægterne. Alle fans ønsker at se deres hold lykkes og er ikke kræsen om sponsorens logo på holdet skjorte eller billboards rundt om jorden. Der har nogle gange været problemer, når stadionets navn er blevet ændret til at omfatte et firmas varemærke.

Fan omkostninger

Et af hovedproblemerne med øget kommercialisering fra en fans perspektiv er følelsen af, at de øgede omkostninger overføres til dem. Billetpriser, forfriskninger og team shirt priser er alle gået op på samme tid mere og mere reklameplads sælges rundt på stadion og tv-rettigheder sælges til næsten alle spil.

Player Distraction

Det er i nogle sportsgrene hævdet, at kommercialisering resulterer i dårligere spillerprestation på internationalt plan. For eksempel er det underholdende af England fodboldhold på trods af den indenlandske Premier League, der har de højeste lønninger i enhver fodboldliga i verden. Kommercialisering giver også en distraktion fra spillet, da topnavnet spillerne sanges af store mærker for at fremme produkter.

Annoncer

For dem der ser hjemme er den største ulempe ved kommercialisering i sport de reklamer, der vises hver gang spillet stopper. Hver kameraposition på Superbowl er nu sponsoreret af et andet firma, der er reklamer vist næsten kontinuerligt, og reklamerne i løbet af halvdelen er de dyreste luftstykker, der kan købes. Alt dette kunne ses som en stor distraktion fra sporten selv. Kritikere hævder tempoet, og lejlighedsvis resultatet af de store ligasportsspil, dikteres af tv-reklamer.

Del:
Kommentarer