Fordele og ulemper ved at ryge

Fordele og ulemper ved at ryge

Få mennesker ville argumentere for fordelene ved rygning. Helt siden kirurgens generals 1964 "rapport om rygning og sundhed" har det været godt fastslået, at rygning er alvorlig skadelig for ens sundhed. Faktisk identificerer den amerikanske medicinske sammenslutning tobaksrygning som nummer et forebyggende dødsårsag i USA. Således, mens nogle tror at der er personlige fordele ved rygning, er de langt opvejet af ulemperne.

PĂĄstĂĄede fordele

Det er svært at gøre en sag for fordelene ved rygning. Nogle af de påståede fordele omfatter en følelse af ro og afslapning under og umiddelbart efter at have ryget en cigaret. Rygere modtager også ofte en række korte pauser i hele arbejdsdagen for at forkæle deres vane. Nogle hævder, at rygsigaretter gør et kig cool, sexet og modent. Endelig finder mange rygere, at rygsigaretter giver dem noget at gøre med deres hænder.

Sundheds ulemper

Forbindelsen mellem rygning og tidlig død er uoprettelig og veldokumenteret. Der er en øget risiko for en række cancersygdomme, herunder cancer i lunger, mund, hals, cervix, nyrer, mave, blære og livmoder, samt leukæmi. Derudover øger rygningen risikoen for emfysem, hjertesygdom og perifer vaskulær sygdom. Den sidste af disse forårsager komplikationer som gangren og vævstab. Selv hvis du ikke udvikler nogen af ​​disse sygdomme, vil du lide af åndenød. Nogle mænd lider endda af impotens på grund af rygning.

Finansielle ulemper

Rygning er en dyr vane. Webstedet CostOfSmoking vurderer, at den gennemsnitlige pris for rygerens vane i 2010 er $ 1.500 om året. Dette er penge, der kunne bruges på sunde vaner eller endda hobbyer. I stedet betaler rygere bogstaveligt så mange penge hvert år for en tidlig død. Der er en række andre indirekte omkostninger, såsom højere sundheds-, boligejer- og livsforsikring. Rygere tjener også mellem 4 og 11 procent mindre end ikke-rygere, ifølge samme hjemmeside.

Sociale ulemper

Da rygning bliver mere og mere upopulær i det amerikanske samfund, så får rygere også sociale problemer. Folk søger at undgå rygere på grund af de sundhedsmæssige risici, der er forbundet med brugte røg. Desuden må rygere ofte forlade sociale situationer til at gå udenfor for at fodre deres vane og afbryde sociale interaktioner. Nogle mennesker, der ønsker at undgå brugte røg og dertil hørende sundhedsrisici, kan vælge ikke at gå til dit hus, hvis du ryger indendørs.

Del:
Kommentarer