Fødevarer, der gør arthritis værre

Fødevarer, der gør arthritis værre

Gigt er en sygdom forårsaget af betændelse i leddene, der ofte fører til smerte og deformitet. Blandt de mest almindelige typer er slidgigt, rheumatoid arthritis og psoriasisartritis. Selvom det ikke sandsynligvis er den eneste årsag til arthritis, kan visse fødevarer bidrage til smerte og ledskader på grund af de inflammationsfremkaldende forbindelser, de indeholder.

Omega-6 fedtsyrer

Som omega-3 og -9 fedtsyrer er omega-6 fedtsyrer afgørende for optimal sundhed. Mens nogle omega-6'er faktisk reducerer inflammation, kan visse medlemmer af denne familie have skadelige virkninger på gigt.

Ifølge University of Maryland Medical Center fremstiller arachidonsyre-et stof i omega-6-familien forbindelser, der kaldes eicosanoider, hvilket øger inflammation, blodtryk, allergiske reaktioner og andre negative processer. Fødevarer, der indeholder højt indhold af omega-6 fedtsyrer, omfatter majones og bomuldsfrø, sojabønne og majsolier.

Mættede og transfedtstoffer

Mens nogle typer fedt kan reducere betændelsen, der fører til arthritisk smerte, er transfedt og mættet fedt kendt for at forværre betændelsen. Ofte omtalt som "dårlige" fedtstoffer, er disse stoffer også en vigtig årsag til vægtforøgelse og fedme, hvilket medfører ekstra belastning på leddene over tid.

Trans- og mættede fedtstoffer findes i de fleste stegte fødevarer, færdigpakkede måltider og fastfood. Fødevarer, der står højest i dårlige fedtstoffer, omfatter mælkeprodukter som smør og ost, fede udskæringer af kød som oksekød og svin og stoffer som margarin, der indeholder hydrogenerede olier.

Natshade Grøntsager

Nightshade grøntsager har længe været på toppen af ​​listen over fødevarer, der mistænkes for at forværre arthritis symptomer. Ifølge TrustedHands reagerer en-i-tre arthritis-patienter negativt på nattehade grøntsager. Fødevarer i denne familie indeholder en forbindelse kaldet solanin, som forstyrrer enzymer i muskler og antages at være ansvarlig for deres negative virkninger på gigt. Aubergine, tomat, kartoffel og tobak er blandt de fødevarer, der tilhører nætterhadefamilien.

På trods af advarsler om nætter og arthritis indeholder fødevarer fra denne familie værdifulde næringsstoffer og bør ikke undgås helt, medmindre der er etableret et direkte årsagssammenhæng.

Food Allergens

Fødevareallergener er proteiner i visse fødevarer, der afviser komplekse immunreaktioner, når de indtages. Listen over mulige fødevareallergener er uendelig, men nogle af de mest almindelige er æg, hvede, mælk og soja.

Spise fødevarer, hvoraf en er følsom eller allergisk, kan forårsage problemer for arthritis patienter, især dem med reumatoid arthritis. Ifølge ArthritisToday.org indeholder tarmvæsken hos patienter med reumatoid arthritis ofte større antistoffer mod almindelige fødevareallergener som kødmælk og kornkorn, end der er til stede hos dem uden sygdommen. Disse antistoffer akkumuleres derefter i leddene, hvor de giver smerte og betændelse.

Forebyggelse / Solution

Opretholdelse af en sund vægt er særlig vigtig for patienter med arthritis, da overskydende vægt forårsager unødig belastning på leddene. En kost højt i fiber og sunde kulhydrater, fedtstoffer og proteiner kan hjælpe med at forebygge fedme, som det kan dagligt motion. Gigtpatienter anbefales generelt at undgå høj træning som at løbe til fordel for mildere træning som svømning, yoga og vægtbærende motion.

Hvis der er mistanke om fødevareallergi eller følsomhed, kan en simpel blodprøve som ELISA-testen hjælpe med at identificere problemstoffer. Når fødevareallergier er opdaget, kan en ernæringsekspert hjælpe med at rådgive en velafbalanceret kost, der fokuserer på bekæmpelse af inflammation og reducerende smerte.

Del:
Kommentarer