Fire typer genetisk arv

Fire typer genetisk arv

DNA eller deoxyribonukleinsyre er den genetiske kode for alle mennesker. Hver celle i menneskekroppen indeholder DNA, der består af fire kemikalier, herunder adenin, guanin, thymin og cytosin. Hvert menneske arver DNA fra begge sine forældre. Abnormiteter inden for det arvede DNA resulterer i genetiske arvelige lidelser, hvoraf der er fire typer.

Monogenetisk arv

Der henvises også til som gengenetisk genetisk lidelse, forekommer monogenetisk arv i cirka en af ​​hver 200 fødsler, ifølge U.S. Department of Energy. Mutationer i sekvensen af ​​et enkelt gen udløser den genetiske lidelse, hvilket får proteiner i cellulære strukturer til at fungere ukorrekt. Eksempler på monogenetiske arveligdomme er Huntingtons sygdom og Marfan syndrom. Cystisk fibrose, en kronisk genetisk lidelse, der producerer livstruende lungeinfektioner, har også forbindelser til monogenetisk arv.

Kompleks arv

Miljøpåvirkninger i kombination med flere genetiske mutationer definerer sygdomme, som skyldes kompleks genetisk arv. Højt blodtryk er et eksempel på en lidelse forbundet med kompleks arv. Fedme er et andet førende eksempel ifølge University of Texas. Mens fedme har genetiske forbindelser, overspisning --- en miljøpåvirkning --- spiller også en stor rolle, hvilket gør den genetiske lidelse mere kompleks. Hudpigmentering og intelligenskvotient (IQ) tilhører også det komplekse arvsmiljø.

Kromosomale abnormiteter

Inden for kernen eller kernen i hver celle er DNA og protein. Fordi kromosomer indeholder genetisk materiale, kan den mindste abnormitet forårsage en lidelse. March of Dimes rapporterer, at en ud af hver 150 babyer født i USA har kromosomale abnormiteter, der resulterer i fysiske eller psykiske defekter. Trisomi 21 (Downs syndrom) er et resultat af en kromosom 21 abnormitet, hvori kroppen indeholder tre kopier af dette kromosom. Turners syndrom er en anden lidelse, der påvirker kvinder, resultatet af et X-kromosom i stedet for de normale to.

Ikke-kromosomale DNA-mutationer

Ikke-kromosomale DNA-mutationer er meget sjældne og påvirker mitokondrierne. Disse små stangformede organeller er brændstofcentrene for hver celle. Mitokondrierne skifter mad til brændstoffet, som cellerne skal fungere. U.S. National Library of Medicine forklarer, at mitokondrie DNA, et arvet DNA fra moderen, er afhængig af normal drift af 37 gener. Mutationer i mitokondrielt DNA er ansvarlige for genetisk arvet høretab, cyklisk opkastningssyndrom og Leber arvelig optisk neuropati, en arvelig type synttab.

Del:
Kommentarer