Er Latex Bionedbrydelig?

Er Latex Bionedbrydelig?

Udtrykket latex henviser til en af ​​to mulige definitioner. Den første definition refererer til det mælkeagtige, hvide produkt af gummitræet, der bruges til at lave naturgummi. Den anden definition henviser til et syntetisk produkt fremstillet af petroleum. Gummi fremstillet af naturlig latex er biologisk nedbrydeligt, men syntetisk gummi er ikke. Men termen bionedbrydelig har grader af betydning, og naturlig latex er ikke så biologisk nedbrydelig som brød eller visse andre menneskeskabte produkter.

Hvad betyder biologisk nedbrydelig?

Et materiale, der er biologisk nedbrydeligt, kan nedbrydes til basale, elementære partikler gennem naturlige processer, såsom forskellige former for vejr og tidsforløbet. Forud for den industrielle alder var næsten alt produceret af mennesker bionedbrydeligt. Syntetiske produkter, der er fremstillet af kemikalier frem for naturlige produkter, modstår ofte forvitring i en sådan grad, at folk kategoriserer dem som ikke-bionedbrydelige.

Grader af biologisk nedbrydelighed

Næsten hvert menneskeskabte produkt er bionedbrydeligt, fordi alt i sidste ende bryder sammen i flere grundpartikler. Når folk bruger begrebet biologisk nedbrydeligt, henviser de virkelig til den hastighed, hvormed noget bryder sammen. En aluminiumskasse vil kaste aluminiumatomer, som naturligvis er naturlige, men i en så langsom hastighed, at en menneskelig levetid ikke vil opleve meget af en forandring. Et stykke brød, selv om det er menneskeskabte, vil bryde ned eller blive forbruget af dyr med en meget hurtigere sats.

Naturlig latex

Gummifabrikanter udledes naturligt latex primært fra gummitræer, som er hjemmehørende i Brasilien. Disse træer blev med succes transplanteret til Sydøstasien for et århundrede siden. Latexproducenter banker på træerne, der producerer en mælkeagtig hvid væske. Denne væske behandles og koncentreres til dannelse af naturligt latexgummi. Fra dette stof fremstiller producenter en række produkter, såsom handsker og kondomer. Elementer fremstillet af naturlig latex er biologisk nedbrydelige, men de bionedbrydes meget langsomt end andre stoffer. De er ikke spiselige, så kun vejrforhold kan bryde dem ned i deres elementære partikler.

Syntetisk gummi

Syntetisk gummi er fremstillet af råolie. Sidstnævnte stof er naturligt, som det er latex, men gummiproducenter sætter petroleum gennem en proces, der er kendt som polymerisering. Denne proces skaber lange kæder af molekyler kaldet polymerer. Disse polymerer er designet til at modstå forvitring. De nedbryder ikke nogen steder næsten lige så hurtigt som naturlig latex. Produkter fremstillet af syntetisk gummi omfatter mange legetøj, bildæk og plastikhandsker.

Del:
Kommentarer