Definition af Anaerob Kapacitet

Definition af Anaerob Kapacitet

Anaerob kapacitet er din krops evne til at køre sine systemer uden at bruge ilt. Det kontrasterer med aerob kapacitet, hvilket kræver ilt som brændstof. Det er derfor vigtigt for højintensive aktiviteter med lav varighed, såsom løftevægte eller sprint. Sprint test er en effektiv måde at måle din anaerobe tærskel på.

Udgivelse af ATP

Adenosintrifosfat er et brændstof, der kommer fra den mad, vi spiser. Når du udøver dig selv med høje intensiteter i korte perioder, giver du ikke din kropstid til at få ilt til de pågældende muskler. Så bruger den ATP. Jo bedre din anaerob kapacitet, desto bedre er din krops evne til at frigive ATP og udføre højintensive handlinger.

PC som en tilbagesendelse

Fosfatkreatin er det stof, din krop falder tilbage, når den er ude af ATP, som normalt er efter få sekunder. Det kan kombinere med andre fosfater i dine muskler og gøre mere ATP, men det varer kun et par sekunder. Når pc'en er væk, skal den anaerobe aktivitet stoppe, fordi din krop ikke længere har den energi, den har brug for; du enten nødt til at bremse eller have en effektiv nok krop til at have startet shuttling ilt til dine muskler.

Genopretning

Nøglefunktionen ved anaerob kapacitet er, hvor hurtigt dine ATP-PC molekyler genvinder. Jo mere du er opbrugt og jo lavere din anaerob kapacitet er, desto længere tid vil det tage at genoprette. Så, en person med høj anaerob kapacitet kan udføre flere, intense aktiviteter i træk med korte perioder imellem dem, mens en person med lav anaerob kapacitet ikke kan.

Udholdenhed

En høj anaerob kapacitet hjælper dig også med at udføre langsigtede udholdenhedsaktiviteter. Dette skyldes, at højere anaerob kapacitet øger din evne til at fungere på et anaerobt niveau i længere tid. En løber med høj anaerob kapacitet kan løbe hurtigere i længere perioder end en løber med høj aerob kapacitet, fordi hans krop er mere effektiv til at drive sine muskler på højere niveauer af intensitet.

Del:
Kommentarer