Boxing Triangle Theory

Boxing Triangle Theory

Boxere konkurrerer i en ring, der ofte omtales som "kvadreret cirkel". Inden for den ring skaber boksere med forskellige stilarter nogle gange en ny form, en trekant på grund af tilsyneladende ulogiske resultater, der kan opstå, når tre boksere deltager i en række slagsmål. Selv om det ikke er en videnskabeligt bevist teori, der er værdig til Einstein, viser boksens trekantsteori, at kampresultater, som tiden, kan være i forhold til observatøren.

Stil gør kampe

Triangelteorien er baseret på det berømte boksaksiom, at stilarter gør kampe. Med andre ord kan boxer B have en bedre rekord end boxer A, men hvis boxer A's stil er svært for boxer B, kan boxer A vinde kampen. Dette kan resultere i en trekant, hvor boxer A besejrer boxer B, boxer B beats boxer C, men boxer C-nederlag boxer A. Denne teori er artikuleret i filmen "Rocky", hvor den svære vægtmester Apollo Creed ønsker at kæmpe mod den ukendte Rocky Balboa. Creed's træner rådgiver mod kampen, fordi han mener, at en hård venstrehendte fighter som Rocky kan være svært for Creed at besejre, selvom Creed virker mere dygtig.

Cotto-Mosley-Margarito

En af boksens mest kendte trekanter fra det 21. århundrede begyndte, da Miguel Cotto kæmpede taktisk for at få en tæt beslutning mod Shane Mosley i en veltervegetitelskamp i 2007. Antonio Margarito fik derefter veltervægtskronen ved at score en 11-runde TKO over Cotto i 2008, som Margaritos aggressive, ubarmhjertige stil bar Cotto ned. Mosley var forståeligt nok en underdog, da han konfronterede Margarito i 2009, men Mosley brugte sin hurtighed til at tage ansvaret tidligt og til sidst banke Margarito ud i niende runde. I 2011 bøjede Cotto trianglen lidt, da han besejrede Margarito i en rematch.

Ali-Frazier-Foreman

Du finder nogle andre bemærkelsesværdige tilfælde, hvor boksens trekantsteori generelt understøttes. For eksempel slog Muhammad Ali George Foreman ud i otte runder for at vinde verdensmesterskabet i 1974. Foreman mishandlede Joe Frazier to gange og slog Frazier ud i to runder i 1973 og i fem runder i 1976. Ved lige logik skulle Ali have besejret Frazier let. Tværtimod indgik den klassiske tre-kamp Ali-Frazier-serien tre tætte kampe, begyndende med Frazier, der udkonkurrerede Ali i en 15-runde klassiker i 1971. Ali vandt en 12-runde beslutning i 1974 og derefter en 14-runde TKO i 1975.

Modargument

Sandsynligvis er det bedste argument mod trekantensteorien den lille prøvestørrelse, da en enkelt kamp måske ikke er repræsentativ for to boxers færdigheder. I Ali-Frazier-Foreman-trekanten er det sikkert at hævde, at Ali og Frazier var ret jævnt matchede, da alle tre kampe var tætte. Det er også klart, at Foreman var bedre end Frazier, fordi han KO'd "Smokin 'Joe" tidligt begge gange. Men det er mindre klart, at Ali var overlegen for Foreman i 1970'erne, da Foreman var i hans prime. Ali brugte sin nu berømte "reb-a-dope" -strategi, hvor han kæmpede forsvarligt og fik Foreman til at bære sig ud at kaste slag i Ali's beskyttende skal. Ali derefter kontraangreb en træt Foreman at score KO. Det er ukendt, om Ali kunne have gentaget triumfen en anden gang.

Del:
Kommentarer