Betydningen af ​​rutinemæssig blodprøvning

Betydningen af ​​rutinemæssig blodprøvning

Rutinemæssige blodprøver bruges til at vurdere en persons generelle helbred og blodtilstand. Under en laboratorietest udtages blod fra en vene ved hjælp af en venepunktur eller fingerspids og testes for røde og hvide blodlegemer, blodpladeantal og hæmoglobinkvalitet. Gennem disse resultater bestemmes det, om blodet er normalt. Hvis det ikke er det, kan det være tegn på et problem, og yderligere evalueringer er nødvendige.

Blodfakta

Blod bærer ilt og vitale næringsstoffer gennem hele kroppen. Det absorberer også affald og toksiner og transporterer dem til fordøjelsessystemet, så kroppen kan slippe af med dem. Blod er lavet af røde og hvide celler, der flyder i et væske kaldet blodplasma. Plasmaet indeholder også protein, salte og blodplader. Trombocytterne hjælper med at koagulere huden, når der opstår en skade, så vi ikke bløder til døden.

Betydning

Fordi blod cirkulerer i hele kroppen, kan det meget fortælle, når noget er slukket inde i kroppen. Også, hvis noget er forkert med blodet, vil det påvirke andre dele af kroppen.

Rutinemæssige blodprøver er generelt hurtige og nemme. Resultaterne kan være yderst gavnlige til bestemmelse af enhver underliggende sygdomstilstand. Hvis du eller en læge er mistænkelig, er der noget galt med dit helbred, kan en blodprøve hjælpe dig med at finde ud af det.

Betingelser

Blodprøver kan være det første skridt til at bestemme, om en patient har kræft, tuberkulose, reumatisk sygdom, anæmi, leverskade, hypothyroidisme eller blodpladeantalproblemer. Nogle gange er resultaterne unormale, men alle disse betingelser er udelukket. Det kan betyde, at yderligere test er nødvendig for at finde ud af problemet. Nogle gange er der ikke noget problem, og personen har bare genetisk atypisk blod.

Typer af blodprøver

Der er fire forskellige blodprøver, der falder ind under kategorien rutinemæssige blodprøver. De er TC, DC, ESR og HB. Din læge bestemmer, hvilken test der er bedst for dig.

TC står for Total Count og bestemmer mængden af ​​hvide blodlegemer, der er i blodet. Hvide blodlegemer stiger, når en infektion er til stede. Hvis der testes høje hvide blodlegemer (over 10.000 / kubikmeter blod), betyder det en infektion. Kræftpatienter har ekstremt høje hvide blodlegemer.

DC står for Differential Count. Dette tester konsistensen af ​​de hvide blodlegemer. Hvis de hvide blodlegemer har unormal størrelse og form, kan det betyde kræft.

ESR står for Erythrocyts Sedimentation Rate. Dette tester værdien af ​​røde blodlegemer. Hvis resultaterne er unormale, kan det betyde tuberkulose eller reumatisk sygdom.

HB står for hæmoglobin. Det tester mængden af ​​røde blodlegemer. Unormale mængder kan betyde anæmi eller jernmangel.

Blodplade tæller

Blodprøver tæller også mængden af ​​blodplader. En lav mængde blodplader kan betyde leversygdom. Det kan også bare være genetisk, men kan forårsage overskydende blødning efter en skade, fordi blodet ikke koagulerer godt. En stor mængde blodplader sætter personen i fare for blodpropper.
Betydningen af ​​rutinemæssig blodprøvning

FAQ - 💬

❓ Hvordan forekommer blodsprængninger i ansigtet?

👉 Almindeligvis forekommer blodsprængninger, når blodtrykket i en blodåre (vene) forøges og derved overskrider dens normale modtandsevne overfor blodgennemstrømning. I langt de fleste tilfælde kan blodspræningninger findes i benene, fødderne og ansigtet. Blodsprængninger i ansigtet opstår sædvanligvis under øjnene eller omkring næsen.

❓ Hvad er en blodprøvetagning?

👉 Hvad er blodprøvetagning? En blodprøve er en mindre mængde (5-10 ml) blod, som tages fra en blodåre (vene). Som regel tages blodprøven i en af dine blodårer, som ligger lige under huden, fx i albuebøjningen.

❓ Kan du bestille blodprøvetagning i Midtjylland?

👉 Blodprøvetagning. Alle blodprøver, som hospitalet bestiller, skal tages på et af de regionale blodprøvesteder. Gælder kun for borgere, der bor i Region Midtjylland. Som patient kan du vælge det blodprøvested, der passer dig bedst.

❓ Hvor kan du booke tid til blodprøvetagning?

👉 Bestil tid til blodprøvetagning Her kan du booke tid til at få taget din blodprøve, EKG mv. på Region Sjælland og Nordsjællands Hospitalers prøvetagningssteder. Du skal bruge din NemID til at logge ind, hvorefter du vil kunne booke en tid til prøvetagning på det prøvetagningssted du ønsker.

Del:
Kommentarer