Ă…rsager til lavt hvide blodlegemer

Ă…rsager til lavt hvide blodlegemer

Der findes flere årsager til lave hvide blodlegemer. I næsten alle tilfælde er der genkendelige symptomer, afhængig af den specifikke type hvide blodlegemer. De fleste af symptomerne klynker omkring typiske resultater af infektiøse processer eller sygdomme. Imidlertid er en detaljeret blodanalyse nødvendig for at identificere den nøjagtige karakter af det lave niveau af disse celler.

Betydning

Knoglemarven producerer hvide blodlegemer (leukocytter). Normalt skabes der ca. 100 mia. Leukocytter i kroppen hver dag. Blodprøver måler niveauet af leukocytter i form af antal leukocytter pr. Mikroliter blod. En normal værdi løber normalt mellem 4.000 og 11.000 celler pr. Mikroliter. Hvis noget får niveauet til at falde under 4.000, er det tegn på en sygdomsproces og gør en person mere åben for infektioner.

typer

Der er fem typer leukocytter: neutrofiler, lymfocytter, monocytter, eosinofiler og basofiler. Neutrofiler udgør kroppens forsvar mod invaderende bakterier og svampeinfektioner. Omkring 45 til 75 procent af leukocytter i blodet er neutrofiler. En lav værdi er noget under 1000 pr. Mikroliter. Lymfocytter repræsenterer mellem 20 og 40 procent af hvide blodlegemer. Når niveauet ikke falder for langt under 1.500 celler pr. Mikroliter, kan der ikke være symptomer, men lavere niveauer åbner mulighed for infektion. Monocytter er en lille del af leukocytter --- en til 10 procent. Et sundt niveau er mellem 200 og 600 celler pr. Mikroliter. Eosinofiler repræsenterer ca. 7 procent af cirkulerende leukocytter. Et lavt niveau kan ikke forårsage særlige symptomer. Basofiler kan nummerere fra nul til 300 pr. Mikroliter.

Funktioner

Over alt er der mindst 31 forskellige årsager til lave hvide blodlegemer. Disse omfatter leukæmi, aplastisk anæmi, kemoterapi, strålingsbehandling, lupus, lever- og miltsygdomme og forskellige barndoms- og voksen sygdomme som mæslinger, røggas, malaria og tyfus. Visse stoffer som doxorubicinhydrocholorid, ceflizoxim og chlorpromazin samt lægemiddelinteraktioner kan føre til leukopeni. Lavt lymfocytter kan skyldes human immunodeficiency virus (HIV). Behandling med kortikosteroider, kemoterapi eller strålebehandling for kræft kan også forårsage denne tilstand. Det kan endda ske lige under akut stress. Lavmonocytniveauer forårsages, når nogle bakterier frigiver toksiner eller fra kemoterapi eller kortikosteroider. Lavt niveau af eosinofiler kan forekomme med Cushings syndrom, en bindevævssygdom eller stress.

Identifikation

Antallet af hvide blodlegemer i kroppen bestemmes ved hjælp af en blodprøve kaldet et fuldstændigt blodtal, der almindeligvis forkortes som CBC. Når det er nødvendigt eller ønskeligt at kende nedbrydning af hver type, kaldes dette et differentielt blodtal. Tællingen kan foretages manuelt eller ved en automatiseret tæller. Manuelle tællinger indebærer at sætte et blodtryk på et dias og derefter tælle og identificere et bestemt antal celler. Automatiserede tællinger, mens hurtigere, mærkes ikke at være lige så præcise.

effekter

Lavtværdier af hvide blodlegemer har forskellige symptomer og årsager. Et lavt antal neutrofile kaldes neutropeni. Generelt når knoglemarven ikke kan producere nok til at gøre op for dem, der bliver ødelagt gennem bakterielle eller virale infektioner, udvikler allergier, nogle stoffer, kræft eller strålebehandling til kræft, neutropeni. Når neutrofiler falder under det forventede niveau, vil personen blive endnu mere modtagelig for infektionssygdomme. Da monocytter bliver makrofager, som er de primære scavengerceller i kroppens immunsystem, kan lave niveauer påvirke immuniteten. Eosinofiler spiller også en rolle i immunforsvaret, så deceaser kan have lignende resultater. Basofiler påvirker immunitet og reparation af sår, som påvirkes af lave niveauer af disse celler.

Del:
Kommentarer