Angst Bivirkninger af Kreatin

Angst Bivirkninger af Kreatin

Kreatin eller methylguanidin-eddikesyre er en aminosyre, der produceres naturligt af kroppen og er placeret i muskelceller. Ca. 95 procent er beliggende i og omkring skeletmusklerne. Kreatin kosttilskud har få og relativt sjældne bivirkninger, men mange brugere har rapporteret vrede og humørsvingninger, som forsvinder, når de holder op med at tage kosttilskud.

Identifikation

Udover at forekomme naturligt i kroppen opnås kreatin gennem kost, hovedsagelig ved at spise kød og fisk. De bedste kilder til kreatin er sild, laks, tun, svinekød og oksekød. Folk kan også købe kreatintabletter, pulver og energidrikke og barer på apoteker, købmandsforretninger og onlineforretninger. Bodybuilders, atleter og mange mennesker, der arbejder med fysisk kondition, begynder at tage kreatin kosttilskud, fordi stoffet hurtigt øger kropsmassen og magert dannelse af muskler.

Fysiske bivirkninger

Selvom creatin er en naturlig aminosyre snarere end et hormonalt supplement eller anabole steroid receptpligtigt stof, kan det stadig forårsage bivirkninger. Den mest almindelige er mavesmerter og kvalme, når en person begynder at tage kreatin. Folk kan også have behov for at urinere oftere end normalt. Kreatinbrugere har større potentiale til at udvikle nyresten. Desuden kan kreatin forårsage, at muskler udvikler sig hurtigere end de bærende sener, hvilket kan betyde højere følsomhed over for senetår og andre skader under sport.

Mentale bivirkninger

Nogle kreatinbrugere har rapporteret i online anmeldelser og opslagstavler deres oplevelse af øget humørsvingninger, vrede, angst, panikanfald, depression, mareridt og aggression. Nogle siger, at de har holdt op med at tage kreatintilskud på grund af de negative følelsesmæssige virkninger.

Løsninger

To særlige problemer synes at forværre forandringsegenskaberne af kreatin. Hvis man ikke drikker nok vand, mens man tager tilskuddet, kan man forværre en humørsygdom som depression eller bipolar lidelse, og at manglende hydrering også kan blande sig med humørsygdomme. Kreatinbrugere bør være sikre på at blive hydreret i løbet af deres træning. Hertil kommer, at tage store mængder af tillægget nogle gange forårsager flere problemer med vrede bivirkninger. Dette er mere almindeligt under "indlæsningsfasen", en valgfri kraftig start til kreatintilskud, som indebærer at tage 20 til 30 gram om dagen opdelt i 3 eller 4 doser. Den regelmæssige dosis er 2 til 5 gram om dagen. Mennesker, der laver kreatinbelastning, oplever undertiden paranoia- og vrede-relaterede adfærd.

Sportsregler

Ingen atletiske reguleringsagenturer forbyder specifikt kreatin kosttilskud, men nogle tager fat på problemet i rundkørslen. Den internationale olympiske komité har for eksempel en paraplyklausul, der forbyder ergogen hjælpemidler, hvilket vil omfatte kreatin, da stoffet har vist sig at forbedre atletisk præstation. Problemet med håndhævelse er ingen test kan definitivt bevise kreatintilskud.

Del:
Kommentarer