Vægt træning og forhøjede AST test niveauer

Vægt træning og forhøjede AST test niveauer

Læger bruger laboratorieprøver, der måler blod enzymer kendt som aminotransferaser for at evaluere patienter for leversygdom. Også kaldet transaminaser, disse enzymer - aspartataminotransferase (AST) og alaninaminotransferase (ALT) - er typisk forhøjet hos personer med visse lidelser, der påvirker leveren, såsom hepatitis, cirrose og toksicitet fra visse lægemidler. En 2013-undersøgelse rapporteret i Global Journal of Science, Engineering og Technology tyder dog stærkt på, at forhøjelser i disse enzymer også forekommer hos raske individer, der engagerer sig i intensiv træning som vægtløftning og andre ekstreme sportsgrene.

Lever Enzymer Forklaret

Leveren indeholder et antal enzymer, herunder AST og ALT, der er ansvarlige for kemiske reaktioner, der omdanner mad til energi og fjerner skadelige stoffer fra blodet. Normalt er disse enzymer indeholdt i leveren celler, hvor metabolisme finder sted. Men når leveren er betændt eller beskadiget, lækker de ud af cellerne og ind i det cirkulerende blod. Desuden er disse enzymer ikke unikke for leverceller. De findes i varierende koncentrationer i hjerte-, lever-, skeletmuskel-, nyre-, bugspytkirtlen, milten, lungerne og de røde blodlegemer. Læger bruger en række parametre, såsom stigningens sværhedsgrad, andelen af ​​AST til ALT og kliniske faktorer for at afgøre, om der er sket leverskade.

Leverenzymer og leversygdom

Mange tilstande, der påvirker leveren, forårsager, at blodniveauet af leverenzymer øges. Når niveauerne er meget høje, er en akut infektion som hepatitis A eller B eller cellulær skade på grund af et lægemiddel som acetaminophen (Tylenol) normalt årsagen. Toksiner, såsom industrielle opløsningsmidler og drivmidler, kan også beskadige leverceller i vid udstrækning og forårsage høje niveauer af AST, ALT eller begge dele. Mere moderate stigninger er normalt forbundet med fedtsygdomssygdom, som kan relateres til alkoholmisbrug eller metaboliske forandringer forbundet med fedme, højt blodsukker og forhøjet kolesterol. Derudover oplever atleter, der bruger anabolske steroider, især den orale sort, et stort antal leverkomplikationer, herunder godartede levertumorer og hepatocellulært carcinom, en ondartet sygdom. Enhver af disse komplikationer kan resultere i øgede niveauer af AST og ALT.

Andre årsager til høje leverenzymer

Leversygdom er ikke den eneste eller endda den mest almindelige årsag til forhøjede leverenzymer. Fordi både AST og ALT er til stede i muskelvæv, har patienter, der har haft et hjerteanfald, som forårsager betændelse og skade på hjertemusklen, typisk forhøjede niveauer af begge. Tilsvarende har de fleste patienter, der undergår operation eller opretholder omfattende muskeltrauma, forhøjet blodniveauer af AST og ALT. Derudover har atleter vist sig at have forhøjet leverenzymer kort efter anstrengende motion. Forskere teorierer, at dette skyldes skeletmuskelbetændelse eller hæmolyse, nedbrydning af røde blodlegemer. Resultaterne af en undersøgelse fra 1999 rapporteret af British Journal of Sports Medicine, hvor forskere vurderede ændringer i leverenzymer i ultramarathonløberne, antyder imidlertid, at skade på leverceller kan være en del af årsagen.

Implikationer for atleter og deres læger

Forhøjede leverenzymer hos raske forekommende individer er vanskelige at evaluere. Mange mennesker med underliggende leverforstyrrelser viser ingen symptomer, indtil deres sygdom er i gang, hvorfor læger er tilbageholdende med at ignorere alle, men de mildeste forhøjelser i AST og ALT. I en undersøgelse, der blev rapporteret i British Journal of Clinical Pharmacology 2008, oplevede en gruppe på 14 sunde, aktive unge mænd betydelige forhøjelser i AST og ALT efter en 60-minutters vægtløftningssession. Desuden var forøgelsen i mindst syv dage. Dette tyder på, at høje niveauer af leverenzymer hos raske atleter uden historie med alkohol eller steroid brug og ingen nyere historie med eksponering for hepatitis er mest sandsynlige godartede. Desuden giver det en stærk begrundelse for advarselsporter at afstå fra vægtløftning og andre former for anstrengende øvelse i mindst en uge, før de gennemgår rutinemæssige laboratorietest.

Del:
Kommentarer