Vågner op med prikken og nummenhed i hænderne

Vågner op med prikken og nummenhed i hænderne

At vågne hele natten med prikken og følelsesløshed i hænderne kan være udmattende og frustrerende, især hvis det sker regelmæssigt. Da disse følelser kan skyldes forskellige medicinske tilstande, er det første skridt at bestemme det underliggende problem at modtage passende behandling og eventuel lindring.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelen er en smal passage i håndledet, hvorigennem sener og medianernen løber. Medianen er ansvarlig for motoriske og sensoriske funktioner i tommelfingeren, indekset, midten og ringfingrene. Alt, der øger presset på denne nerve, forårsager karpaltunnelsyndrom. Smerter, prikker og følelsesløshed kan stråle fra håndleddet ned til hånden eller opad til armen, hvilket i sidste ende fører til svaghed i hånden, tab af grebstyrke og tendens til at falde objekter. Karpaltunnelsyndrom kan skyldes skade, der forårsager hævelse i håndleddet, væskeretention på grund af graviditet eller andre medicinske tilstande, såsom diabetes, reumatoid arthritis, hypothyroidisme eller hormonelle lidelser. Den mest udbredte årsag er imidlertid gentagne bøjning og forlængelse af hånden, især når det sker kraftigt i lange perioder.

Cervikal spondylose

Cervikal spondylose er en tilstand, der skyldes aldersrelateret slid på hvirvlerne i nakken, som normalt forekommer efter 40 år. Forringelsen af ​​knogler og brusk kan forårsage knoglesporer (vækst) til at danne på hvirvlerne, som kan komprimere nerver og forårsage smerte, stivhed og muskelspasmer i nakke, skulder, arm eller bryst. Nummenhed, svaghed og prikken kan opleves i arme, hænder, ben eller fødder. Yderligere symptomer omfatter manglende koordination, vanskeligheder med at gå og unormale reflekser.

Thoracic Outlet Syndrome

Brystkassen er det lille område mellem kravebenet (kravebenet) og ribbenburet, hvorigennem blodkar og nerver passerer deres vej til armene. Kompression på nerverne eller blodkar kan forårsage følelsesløshed, smerte, svaghed og prikkende i midten, ring og små fingre og i den indre underarm. Pin-prick sensationer kan også mærkes i nakke og skuldre og udløses ofte ved at bære tunge genstande. Thoracic outlet syndrom kan skyldes tilstedeværelsen af ​​en ekstra cervikal ribben eller tætte bryst- eller nakke muskler. Typisk har personer, der lider af denne tilstand, haft en historie om skulderskader eller overdreven brug af skulderen.

Perifer Neuropati

Perifer neuropati er en lidelse, hvor nerverne i det perifere nervesystem (PNS) er beskadiget. Symptomer afhænger af den berørte nerver. Sensorisk nerveskader forårsager smerte, prikken, følelsesløshed og brændende fornemmelser, mens motorisk nerveskader forstyrrer muskelkontrol og forårsager kramper og svaghed. Perifer neuropati kan skyldes sygdom i nerverne selv eller ved andre sygdomme som diabetes, alkoholisme og reumatoid arthritis. Andre mulige årsager er næringsmangel, bly eller kviksølvforgiftning eller tilstedeværelsen af ​​tumorer.

Cubital Tunnelsyndrom

Ulnarnerven passerer gennem en knoglet passage bag albuen kaldet den cubitale tunnel. At ramme din "sjove ben" rammer faktisk din ulnarnerv. Tryk eller irritation for ulnar nerve forårsager prikking og følelsesløshed i de sidste to fingre og i håndfladen. Numbness udløses normalt ved at holde albuen bøjet i lange perioder. Oftest forekommer cubitaltunnelsyndrom som følge af skade på albuen fra brud, forvridning eller vridning, men kan også skyldes arbejde, der kræver gentagelse af albuebøjning.

Del:
Kommentarer