Udviklingsstadier af ringorm

Udviklingsstadier af ringorm

Introduktion

Har du nogensinde lidt af atletes fod? Hvad med jock kløe? Så har du haft ringorm. Ringorm er en infektion i huden forårsaget af svampen tinea. På trods af sit navn har det intet at gøre med orme. Navnet kommer fra det ringformede udslæt, der vises på huden.

Ringorm er smitsom og ledes gennem direkte kontakt med et inficeret område. Disse kan omfatte huden af ​​inficerede mennesker eller dyr, brusebad og garderobe gulve, kamme og uvaskede tøj eller håndklæder og smittet jord. Ringworm kan lide varme, fugtige overflader som hud, hår og negle senge og kan komme i flere typer afhængigt af det involverede legems område.

Tinea Capitis

Denne type påvirker hovedbunden eller skæget og sommetider efterlader skaldede pletter. Den sorte prikke sort begynder som en lille plaster og udvikler rødme, men ingen kløe, da den bliver større. Håret bryder ud i bunden af ​​hovedbunden, og partiklerne der opbygges i follikelet ser ud som sorte prikker. Den grå patch-type starter også som en lille patch, men spredes og stopper i etaper. Rødhed og skalering opstår, og håret har et matteret udseende, når det bryder lige over hovedbunden.

Tinea Corporis

Denne type ringorm er meget kløende og forekommer på det øverste lag af hud på ansigt, arme, bagagerum eller ben. Det begynder som udslæt og danner derefter cirkulære sår, som kan være røde, flade eller hævede og kan have små blærer eller bump. Med tiden rydder centrene op og forlader en ring.

Tinea Cruris

Almindeligvis kendt som jock kløe, inficerer denne ringorm lysken og nogle gange skinkerne eller lårene. Mindre almindeligt hos mænd er den udslæt, der vises, veldefineret og skællende, hvilket forårsager en brændende følelse og skrælning, revner eller fladder af huden. Med tiden kan det udvikle blærer og blive større. Det kan sprede sig gennem samleje eller fælles brug af forurenet tøj eller håndklæder.

Tinea Pedis

Sommetider kaldes atletens fod, inficerer denne ringorm mellem tæerne, men kan også inficere foden. Det begynder normalt med skalering mellem tæerne og kan senere udvikle små væskefyldte blærer. Fordi ringorm elsker et mest miljø, er atletens fod mere almindeligt under varmt vejr, når man har tunge fodtøj eller når man sveder.

Risici og behandling af ringorm

Selvom ringorm kan påvirke mennesker i alle aldre, er det mere almindeligt hos børn, hvis hud, hovedbund eller negle er konstant våd, mennesker med kompromitterede immunsystemer (diabetes, hiv eller aids) eller mennesker, der allerede har eksem. Hvis de ikke behandles uændret, kan ringormsinfektioner sprede sig og forårsage permanent ardannelse.

Nogle infektioner klarer sig alene, men at holde hud og negle tørre og rene vil hjælpe. Flere svampe cremer er tilgængelige uden recept (Tinactin, Micatin og Lotrimin), men et mere aggressivt antibiotikum kan være nødvendigt for vedvarende infektioner. De fleste tager omkring en måned før infektionen helt forsvinder.

Del:
Kommentarer