Typer af Stigma

Typer af Stigma

Mennesker har et dybt indlejret behov for at tilhøre. Følelse elsket og nødvendig bringer tillid og lykke. Når behovet for at interagere og høre er nægtet gennem stigmatisering, kan det få katastrofale konsekvenser for den stigmatiserede persons mentale og lige fysiske sundhed. Stigmas har forårsaget utallige smerter og død, men de kan også være gavnlige. Stigmas mod børsmolestre og racister, for eksempel, hjælper med at beskytte de uskyldige. Kun ved at vide, hvad stigmasker er, og hvordan de fungerer, kan de bruges effektivt.

Eksterne Stigmas

Eksterne, eller sociale, stigmas er fælles defineret. De fungerer som regel for at størkne en "in" -gruppe ved at skelne folk fra en "out" -gruppe. Dem med disfigurerende eller grusomme sygdomme som spedalskhed i oldtiden eller hiv i dag er ofte mål for social stigma. Stigmas er yderligere knyttet til cheaters og de mærket som en eller anden måde anderledes, som de mentalt syge. Eksterne stigmas arbejder gennem folk, der undgår kontakt og ikke engang forretninger med de stigmatiserede, behandler dem som ringere.

Interne Stigmas

Stigmatiserede individer internaliserer ofte et stigma, de oplever. USAID-brochuren "Breaking the Cycle: Sigma, Discrimination, Internal Stigma, and HIV" skildrer intern stigma som en tredelt cyklus: Først internaliserer personen stigmatikken, føler sig tab af kontrol og accepterer denigration. Dette fører til en selvopfattelse af skam, skyld og frygt, som fører til beskyttelseshandlinger, som regel individet undgår andre og lever i isolation. Isolering gør hendes situation værre, og cyklus gentages.

Tribal Stigmas

Tribal stigmas er de, der foregår genetisk, som race og etnicitet eller generationsmæssigt som religion. Selvom den stigmatiserede "anden" i alle tilfælde ses som iboende ringere, kan årsagerne til dette begrunde mange former. Mange hvide og andre grupper af mennesker oplevede historisk sorte og aspaniske som sygdomsbærere og indfødte som barbarer. Andre, især i Nazi-Tyskland, betragtede jøder som iboende onde og parasitære. Sådanne holdninger resulterer ofte i diskrimination, slaveri eller udryddelse af stigmatiserede grupper.

Overvinde Stigmas

For hver type stigma er den mest effektive kur uddannelse. Anti-stigma-advokater kører kampagner for at øge bevidstheden om stigmatiseringernes kamp i håb om at nedbryde stereotyper og opbygge empati og støtte. Forfremmelsesmetoder løber fra elevgrupper, til lobbyvirksomhed, for at lære de stigmatiserede at kende. Et vellykket eksempel er San Francisco-baserede Stamp Out Stigma, som sponsorerer et interaktivt panel på fire til seks højttalere, der har lidt psykisk sygdom, der mødes med publikum for at dele livshistorier og svare på spørgsmål.

Del:
Kommentarer