Typer af hudsår

Typer af hudsår

Hudsår er smertefulde, åbne sår eller sår, der holder tilbage eller ikke heler ordentligt. Hudsår kan skyldes forskellige hændelser, men forårsages primært af ringe omsætning. Hudsår ledsages ofte af slamning af betændt væv. Et hudsår er generelt defineret ved dets udseende, placering og udseende af den omgivende hud. Der er forskellige typer af hudsåre. Læs videre for at lære mere om de fire mest almindelige typer.

Venøse sår

Et venøst ​​sår er et lavt sår forårsaget af venøs insufficiens eller dårlig cirkulation fra benene tilbage til hjertet. Den langsomme cirkulation forårsager væske at bakke op i venen og derefter sive ud i de omgivende væv. Vævene brydes ned og forårsager smertefulde sår at danne. Basen af ​​et venesår er typisk rødt og dækket af en gul film. Disse sår græder ofte klart væske, men kan forårsage gul eller grøn udledning, hvis såret er inficeret. Venøse sår, også kaldet stasisben sår, udvikler sig typisk på siderne af underbenet.

Arterielle sår

Arterielle sår, også kaldet sår i nedre ekstremiteter, forekommer typisk hos patienter, der lider af arteriesygdom. Denne type af mavesår ligger typisk på fødder, tæer og tånegle, hvor de dårligt fungerende arterier har problemer med at cirkulere blod korrekt. Basen af ​​et arterielt sår har en brun, gul, sort eller grå farve, mens den omgivende hud ofte ser rød og opsvulmet ud. Arterielle hudsår er normalt smertefulde, og smerten kan være langt værre om natten.

Neuropatiske sår

Neuropatiske sår findes primært hos diabetespersoner, der har lidt af nerveskader i fødderne. Disse hudsår udvikler typisk ved trykpunkterne på bunden af ​​foden og skyldes vedvarende højt tryk. Basen af ​​et neuropatisk sår varierer afhængigt af patientens cirkulation, men det forekommer normalt en pink-rød eller en brun-sort farve. Den omgivende hud bliver ofte kaldet. Diabetikere kan reducere chancen for at udvikle neuropatiske sår ved at bære sko, der passer korrekt og undersøger deres fødder til sår på regelmæssig basis.

Tryksår

Tryksår, der almindeligvis kaldes sårssår, er sårede hudområder forårsaget af opholder sig i samme position i lange perioder. Den ikke-bevægelse afbryder cirkulationen, og manglen på tilstrækkelig blodgennemstrømning dræber vævet i dette område. Disse hudsår er almindeligt fundet, hvor knoglerne er tæt på huden, såsom hæle, ankler, albuer, hofter og ryg. Personer, der er bundet til en kørestol, udvikler ofte sår på deres balder. Tryksår kan forårsage alvorlige infektioner.

Behandlinger

Alle typer af sår i huden drager generelt fordel af lokal sårbehandling, kompressionsklæder eller bandager og anvendelse af antibiotika, hvis en infektion er til stede. Den mest effektive behandling af venøse hudsår er den hyppige forhøjelse af benene over hjerteniveauet. Inficerede venøse sår kræver nogle gange venkirurgi eller hudtransplantation. Patienter med svære arterielle sår kan muligvis omgå kirurgi eller endovaskulær terapi for at genoprette omsætning til ben og fødder.

Del:
Kommentarer