Ting, der pĂĄvirker PSA-testresultater

Ting, der pĂĄvirker PSA-testresultater

PSA-testen er vigtig for at overvåge mænds sundhed og er det første skridt i diagnosen prostatakræft. Prostata-specifikt antigen eller PSA er til stede i alle menneskers blod i små mængder. Dette normale, lave niveau af PSA er kendt som basislinjen og refereres til, når PSA stiger eller falder. En stigning i PSA kan betyde uregelmæssig funktion af prostatakirtlen på grund af godartet prostatahyperplasi eller BPH; betændelse; infektion; eller prostatacancer. PSA-test er langt fra endelig i påvisning af et prostrate problem; fordi mange faktorer kan påvirke testresultaterne.

Godartet prostatisk hyperplasi

Godartet prostatahyperplasi er den godartede forstørrelse af prostata. BPH er ofte årsagen til hyppig natursurinering, urinretention, vanskeligheder og urininfektioner. BPH forårsager en stigning i PSA niveauer.

Prostatitis

Betændelse eller infektion i prostata forårsager også forhøjede PSA-niveauer. PSA-test skal udføres, efter at en infektion har ryddet og efter inflammation er faldet, hvis det er muligt.

Alder

Alder forårsager også en ændring i PSA niveauer. Generelt er jo ældre patienten, jo højere er niveauet. Dette komplicerer detektering af prostatacancer, fordi de normale intervaller for PSA ikke kan justeres for at afspejle aldersrelaterede ændringer uden risiko for muligvis ikke at detektere kræft.

ejakulation

Ejakulation gennem samleje eller onani forårsager PSA-niveauer at stige i 24 til 48 timer. Hvis du har en PSA-test, anbefales det, at du afholder dig fra ejakulation i mindst to dage før testen.

Medicin og urtetilskud

Forskellige lægemidler og urtetilskud kan påvirke PSA-resultater. især kan sænke resultater og maske ægte stigninger i PSA. Narkotika som finasterid (Proscar / Propecia) og dutasterid (Avodart), som almindeligvis er foreskrevet for BPH og skaldethed, kan sænke PSA-resultater med op til 50 procent. Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (herunder aspirin og ibuprofen) og urte kosttilskud til prostata sundhed, kan også falske lavere PSA niveauer.

Fedme

Fedme udgør en udfordring til måling af PSA-resultater, fordi patienter, der er overvægtige, har lavere PSA-niveauer. Disse unøjagtige resultater og gør prostata problemer vanskelige at diagnosticere. Mange overvægtige patienter kan diagnosticeres nøjagtigt, når prostatacancer har spredt sig til et andet område af kroppen.

Skader og kraftig øvelse

Skader på prostataområdet kan påvirke PSA niveauer. Informer din læge, hvis du er blevet skadet før PSA-test. Kraftig motion, som f.eks. Cykling, kan også øge PSA-niveauerne. Afstå fra en sådan øvelse eller mulighed for skade i 48 timer før din PSA-test.

Digital rektale eksamen

En digital rektalundersøgelse er en vigtig procedure til at detektere prostata problemer. Under eksamen placerer din læge en smurt, gloved finger i din endetarm for at føle prostata for abnormiteter. Denne undersøgelse af prostata kan hæve PSA niveauer, så blod til PSA test skal trækkes før digital rektal undersøgelse.

Urininfektion, kateterisering og urinretention

Urinveje eller blæreinfektioner, urin kateterisering og urinretention forårsager en stigning i PSA niveauer. PSA-test skal udskydes indtil fire til seks uger efter infektion eller tilbageholdelse er løst, og seks uger efter fjernelse af et kateter.

Biopsi og undersøgelser på prostata eller blære

En biopsi, operation eller undersøgelse på prostata eller blære vil medføre, at PSA-niveauerne stiger. PSA niveauer kan tage overalt mellem en til seks måneder for at vende tilbage til baseline efter disse procedurer.

Del:
Kommentarer