Tidlige symptomer pĂĄ fibromyalgi

Tidlige symptomer pĂĄ fibromyalgi

Fibromyalgi (FMS) er et syndrom præget af generel smerte i muskler og led med svigtende træthed. Det påvirker 12 millioner amerikanere og er 10 gange større sandsynlighed for at påvirke kvinder end mænd. Årsagen til FMS er ukendt, men det antages, at symptomerne kan skyldes hormonelle forandringer i kroppen eller lave niveauer af serotonin. Det kan føre til depression og kan forårsage social isolation. FMS er ofte misforstået og kan derfor gå udiagnosticeret i årevis. Folk med FMS tager i gennemsnit fem år for at nå en diagnose.

Funktioner

Personer med FMS beskriver ofte følelsen af ​​smerter overalt, ledsaget af træthed, der ikke går væk med søvn eller hvile. De kan opleve stikkende smerter eller en brændende fornemmelse i musklerne som om de har været anstrengt for overarbejde, selvom de ikke har udøvet. Smerter eller smerter i nakken og skulderområdet med eller uden ryg og hoftepine kan medføre problemer med søvn. Andre symptomer omfatter manglende dyb søvn, angst, hovedpine, manglende koncentration og overdrevent følsom over for lyde, lugte eller temperaturer (varmt eller koldt). De med FMS beklager ofte, at de er udmattede selv efter en fuld nats søvn, nogle gange selv hævder at være mere trætte end når de gik i seng.

MisforstĂĄelser

Mange tager fejl ved at antage, at de har gigt eller bursitis på grund af ledsmerter og stivhed ved opstigning om morgenen eller efter at have været i længere tid, som at sidde eller ride i et køretøj. Læger kan fejlagtigt behandle patienten for gigt eller afvise klager over træthed som psykosomatisk.

Identifikation

Diagnose er vanskelig og kræver en grundig undersøgelse af en læge og kan kræve blodprøver for at udelukke andre lidelser. Tenderhed eller smerte i trykpunkter på kroppen kan skelne mellem FMS og andre relaterede lidelser. Når andre betingelser er udelukket, vil din læge evaluere dine symptomer for at afgøre, om de opfylder diagnosekriterierne for FMS. Ifølge American College of Rheumatology kræver kriterierne for en diagnose af FMS smerte i alle fire kvadranter i kroppen, der har varet i mindst tre måneder.

effekter

Udiagnostiseret FMS kan bidrage til social isolation, da patienten er for udmattet til at deltage i eksterne aktiviteter. Patienterne kan lide af depression som følge af langvarig smerte og mangel på tilstrækkelig behandling. Når patienterne først er diagnosticeret og behandlet, kan de nyde en normal livsstil ved at ændre deres sovemønstre, deltage i passende former for motion og vedvarende rutinemæssige medicin.

Forebyggelse / Solution

Medikamenterne Lyrica og Cymbalta har begge fået godkendelse fra FDA til brug ved behandling af FMS. Lyrica bruges til at behandle nervesmerter og er vellykket for nogle med FMS. Cymbalta er et antidepressivt middel og fungerer som en serotonin og norepinephrin reuptake hæmmer. Det antages, at et lavt niveau af serotonin kan bidrage til symptomerne på FMS. Du kan blive ordineret andre antidepressiva til at lindre associeret depression, smerte og søvnforstyrrelser. Nonsteroidale antiinflammatoriske lægemidler kan ordineres til smerte.

Del:
Kommentarer