Tegn og symptomer på mangel på ilt til hjernen

Tegn og symptomer på mangel på ilt til hjernen

Hjernen er det vigtigste organ i kroppen, fordi det styrer alle kroppens funktioner. Mens en person kan være teknisk "levende" uden hendes hjerne, kan hun ikke opleve livet uden det. Oxygen er meget vigtig for hjernen for at bruge glucose (sukker) som brændstof. Manglende tilstrækkelig forsyning af ilt forhindrer hjernen i at fungere ordentligt. Dette fører til alle mulige neurologiske tegn og symptomer, og hvis ilt er fraværende i et par minutter eller mere, er døden.

Ændringer i adfærd

En person, hvis hjerne bliver frataget ilt, vil ændre sin adfærd. Dette skyldes at hjernen styrer adfærd, tanke og andre personlighedsfunktioner. Ændringer i adfærd ses hos mennesker, der er beruset af carbonmonoxid eller et kemikalie, der nedsætter hjernens iltforbrug. Disse ændringer omfatter funktionsdygtige sløvhed, taber interesse og responderer ikke korrekt på en stimulus.

Tab af bevidsthed

Selv lidt tid uden ilt vil begynde at lukke hjernen ned, hvilket fører til tab af bevidsthed. Den nøjagtige tid varierer fra person til person, men enhver der bliver iltet vil i sidste ende passere ud. Selv om der ikke er hjernedød, kan iltinsufficiens i et par minutter placere en person i en permanent koma eller vedvarende vegetativ tilstand.

Tab af hukommelse

En af hjernens funktioner er at lave og gemme minder. Da hypoxi eller mangel på ilt udvikler sig, er hjernen ikke længere i stand til at skabe minder. Det er derfor, folk, der drukner, er beruset af kulilte eller får et stærkt slag i hovedet, kan ikke huske begivenheden, hvis de overlever. En anden årsag til tab af hukommelse er død af hjernevæv, der ikke modtager ilt i længere tid (nogle få minutter i de fleste mennesker). Efterhånden som vævet dør, er de hukommelser, der er lagret i det, permanent tabt, da hjernevæv ikke kan regenereres.

Del:
Kommentarer