Tegn og symptomer pĂĄ en parasitisk orminfestation

Tegn og symptomer pĂĄ en parasitisk orminfestation

Parasitiske orme spredes til mennesker gennem forurenet mad og vand. Disse små orme er normalt næppe synlige for det blotte øje, men ubehag og sygdomme er varierede i intensitet og alvor. En ubehandlet orminfektion kan endda resultere i værtsens død.

Typer af parasitære orme

Der er tre hovedtyper af parasitære orme, der kan vokse inden i det menneskelige fordøjelseskanalen: rundorm, svinebåndmorm og bændemask. Hver har forskellige tegn og symptomer og tager forskellige tidspunkter for værten at indse, at de er inficerede.

Symptomer pĂĄ intestinal roundworm

Intestinal roundworm er spredt til mennesker af rå eller undercooked svinekød eller vildtlevende spil. De første symptomer på angreb ankommer inden for en til to dagers forbrug, og værten oplever kvalme, opkastning, diarré, smerter i maven og feber. På dette stadium er en infestation ofte forvekslet med influenza, men så er der flere symptomer i to til otte uger senere. Værten oplever hovedpine, øje hævelse, smerter i led og muskler, føles svag og har kløende hud. En alvorlig infektion kan ledsages af yderligere symptomer på hjerte- og åndedrætsproblemer eller problemer med koordination. Et alvorligt og ubehandlet tilfælde af tarmrundorm kan føre til døden.

Symptomer på svinekødslorm

Flæskebandorm er spredt til mennesker, når rå eller underkogt svinekød smittet med bændelormlarverne indtages. Infektion med voksne orme kan ofte være uden symptomer, selvom mange vil opleve mavesmerter, forstyrrelser i fordøjelsessystemet, vægttab og mulig hindring af tarmene. Disse symptomer vises inden for otte til tolv ugers indtagelse. Hvis voksenormens æg lukker og larver rejser gennem hele kroppen, inficerer andre organer, vil der blive opdaget mange andre symptomer. Hvis for eksempel åndedrætsorganerne er smittet, kan værten opleve astma-lignende symptomer og hoste blod.

Symptomer på oksekødsbåndorm

Tegn på symptomer på en brystmuskel angreb svarer til svinebåndorm. Timingen er dog lidt anderledes. Symptomer på bøndemuskler forekommer inden for 10-14 uger.

UndgĂĄ en parasitisk orminfestation

Det er vigtigt at øve sikker mad håndtering og madlavning procedurer for at forhindre parasitisk orm angreb. Oksekød, svinekød og vildt spil skal koges til 160 grader for at dræbe bobelormlarver, der kan være til stede. Vand bør kun indtages fra en behandlet kommunalt vandforsyning, og man bør undgå at drikke swimmingpoolvand. Derudover bør rå frugt og grøntsager vaskes, skrælles eller koges, før de spiser. Disse regler er især vigtige for at undgå en parasitisk ormbesmittelse, når de besøger udviklingslandene.

Del:
Kommentarer