Symptomer pĂĄ lave blodplader

Symptomer pĂĄ lave blodplader

Blodplader er nødvendige for at størkne blod i kroppen ved at klumpe sammen. Når blodpladetællingen er lav, kan der opstå komplikationer. Lavt blodplader er ofte årsagen til en mere alvorlig tilstand, som skal behandles, før blodpladensniveauer vender tilbage til det normale. Det medicinske udtryk for lavt antal blodplader er trombocytopeni.

Ă…rsager

Antallet af blodplader bliver lavere af flere årsager. Blodplanter produceres i knoglemarven og falder, når der er en lidelse som leukæmi, lymfom eller HIV. Disse lidelser forårsager, at kroppen producerer færre blodplader, bruger ekstra blodplader eller ødelægger dem. Personer, der lider af idiopatisk trombocytopenisk purpura (ITP), har en tilstand, hvor kroppen ser blodplader som en sygdom og vil ødelægge dem. En anden årsag er en forstørret milt, der blokerer blodplader, hvilket gør dem mindre tilgængelige i blodbanen.

Symptomer

Det væsentligste symptom på et blodproppsproblem eller et fald er tilsyneladende blødning under huden. Dette vil vise som røde prikker i underbenene. Huden vil bløde let, når der opstår let skade. Blødning af tandkød eller blod i urinen eller afføringen er et andet symptom på, at blodpladetællingen er lav. Hvis der opstår en åben sårskade, vil blødningen være svært at stoppe, da blodplader er nødvendige til blodkoagulering. Svære forhold vil skabe uforklarlig blødning, der næsten er umulig at stoppe. Da blodplader tæller, eksisterer mindre koagulationsevne.

Diagnose af symptomer

En læge vil udføre blodtællingstest, når der forventes en lav blodpladetal. Hvis det er fastslået, at trombocyttallet er lavt, vil lægen foretage yderligere tests for at finde årsagen til de lave blodplader. Diagnosen af ​​feber forbundet med lave blodplader betyder, at der er en infektion, som skal behandles ved diagnose.

Behandling af symptomer

Normale trombocytællinger er 150.000 til 450.000 pr. Mikroliter i cirkulerende blod. Trombocytallet, der falder under 20.000, kræver behandling og indlæggelse. ITP-behandling omfatter medicin til blokering af antistoffer, der angriber blodplader. I nogle tilfælde er medicin nødvendig for at blokere antistofproduktion i kroppen. I tilfælde hvor milten er forstørret, kan det være nødvendigt med kirurgi for at fjerne organet. Alvorlig blødning vil kræve blodtransfusioner til erstatning af blod, der går tabt, og blodpladekoncentrater kan gives i svære tilfælde.

Komplikationer

Mild tilfælde af thrombocytopeni har ingen større komplikationer eller langvarige virkninger. Den største komplikation der opstår i nogle tilfælde er blødning i hjernen eller i fordøjelseskanalen. Komplikationer er generelt relateret til årsagen til thrombocytopeni i stedet for de lave blodplader selv.

Del:
Kommentarer