Symptomer på en forløbet blære

Symptomer på en forløbet blære

En prolapsed blære eller cystocele opstår, når bækkenbundens muskler og ledbånd bliver svækket eller strakt, hvilket forårsager blæren at slynge mod eller ind i vagina. Ifølge American Urological Association Foundation er stress på området under fødslen en væsentlig faktor i den senere udvikling af en prolapsed blære. Symptomer på tilstanden varierer fra mild til svær, afhængigt af omfanget af prolaps.

Vaginale symptomer

En prolapsed blære kan være en smertefuld tilstand, især hvis en del af blæren begynder at falde ind i vagina. Når dette sker, kan du føle, at en lille bold er i din vagina, når du står. Siddende eller liggende lindrer normalt fornemmelsen. Ud over ubehag kan du opleve en følelse af tryk i din vagina. Fordi blærevæv er indgreb i vagina, kan samleje være ubehageligt, da din partners penis kan presse mod blæren, der forårsager smerte eller endda frigivelse af urin.

Mavesmerter

Du kan også opleve smerter i din mave, lyske, lænderyg eller bækken på grund af virkningerne af prolapse på hele bækkenet. I nogle tilfælde forekommer blære prolaps i forbindelse med prolaps af andre organer. Hvis du oplever smerter i maven, lysken, bækkenet eller ryggen, kan din læge måske afgøre, om andre bækkenorganer, som livmoderen, vagina, tarm eller rektum, også er prolapsed.

Urinsystem

Fordi din blære ikke understøttes korrekt, kan du mærke en række urin symptomer. Det kan føles som om din blære ikke er helt tom, når du urinerer, eller du kan føle et kontinuerligt behov for at urinere. En prolapsed blære kan føre til hyppige blæreinfektioner. Din blære kan muligvis ikke klare stressen, når du griner, nyser eller hoster, og du kan opleve lækage af urin. I nogle tilfælde kan urinering være smertefuldt.

Risikofaktorer

Kvinder, der har haft flere graviditeter eller har haft vaginale leverancer, har en højere chance for at udvikle en prolapsed blære. Straining under afføring, forstoppelse, kronisk hoste, tung løft og fedme kan øge risikoen for at udvikle tilstanden. Pelvic floor svaghed kan forekomme hos kvinder, der har haft deres uteri fjernet eller hos kvinder, der har haft andre typer af bækken kirurgi. Nerve- og muskelfunktion falder med alderen, hvilket sætter dig i højere risiko for at udvikle blære prolaps som du alder. Kroppen kræver østrogen til at holde bækken muskler stærke, og som en kvindes østrogen niveau falder efter overgangsalderen, kan hun udvikle symptomerne på en prolapsed blære.

Behandling

Kegel øvelser, specielle øvelser, der styrker bækkenbundens muskler, kan hjælpe med at kontrollere urinlækage. Estrogen erstatningsterapi kan også bidrage til at forbedre muskelstyrken. I nogle tilfælde kan der være behov for en pessar for at understøtte blæren. Et pessarium er en plastikindretning, der indsættes i din vagina, ligesom en membran, og danner en barriere for prolapse. I alvorlige tilfælde af prolapsed blære kan kirurgi være nødvendig for at flytte muskler og ledbånd tilbage til deres normale positioner.

Del:
Kommentarer