Symptomatisk anæmi

Symptomatisk anæmi

Anæmi er en patologisk mangel i mængden af ​​oxygenbærende hæmoglobin i de røde blodlegemer. Det kan skyldes en fejl i røde blodlegemer eller hæmoglobinproduktion. Når anæmi skyldes en anden sygdom, betegnes det som symptomatisk eller sekundær anæmi. Nogle almindelige årsager til symptomatisk anæmi er kræft, nyresygdom og autoimmune lidelser.

typer

Der er mere end 400 forskellige typer anæmi. Deres årsager kan opdeles i tre kategorier: 1) anæmi forårsaget af blodtab; 2) anæmi forårsaget af nedsat eller defekt rød blodcelleproduktion 3) anæmi forårsaget af ødelæggelse af røde blodlegemer.

Symptomer

Anæmi symptomer omfatter træthed, besvimelse, åndenød og hjertebanken. Patienterne kan også forekomme blege. I tilfælde af anæmi på grund af mave eller intestinal blødning, kan afføringen være sort eller blodig.

Kræft

Cancers, især de af knoglemarven, kan ændre produktionen af ​​blodlegemer og producere anæmi. Dette kan skyldes, at kræftcellerne bruger tilgængelige næringsstoffer og ressourcer til at vokse eller fra kræftmedikamenter, der hæmmer replikation af normale knoglemarvsceller ud over kræftceller.

Nyre sygdom

Sunde nyrer gør erythropoietin, som stimulerer knoglemarven til at producere blodlegemer. Nyresygdom kan resultere i nedsat erythropoietin produktion, som derefter reducerer blodcelleproduktion, hvilket resulterer i anæmi.

Hypothyroidisme

Jodmangel er den vigtigste årsag til hypothyroidisme. I lande, hvor jodindtag er utilstrækkelig, er autoimmun thyroid sygdom mest almindelig. En tredjedel af patienter med hypothyroidisme udvikler anæmi med nedsat røde blodlegemer og erythropoietinresistens. Årsagen til denne association er uklar, men det kan skyldes mineralinteraktioner eller autoimmune antistoffer.

Autoimmune lidelser

Autoimmun hæmolytisk anæmi opstår, når immunsystemet angriber de røde blodlegemer, hvilket fører til deres ødelæggelse (hæmolyse). Lægemidler som methyldopa og fludarabin kan forårsage denne tilstand.

Behandling

Der er flere behandlinger til rådighed, afhængigt af den bagvedliggende årsag til anæmi. Ernæringsmæssige behandlinger omfatter jern og vitamin B-12 eller folsyre. Andre behandlinger fokuserer på den primære sygdom i et forsøg på at eliminere autoimmunitet, infektioner, inflammation eller maligniteter. Erythropoietin kan også gives for at stimulere blodcelleproduktion. I tilfælde af at blodceller tæller farligt lavt eller ikke responderer på behandling, kan blodtransfusioner også gives.

Del:
Kommentarer