Sådan læses T-Scores

Sådan læses T-Scores

En T-score måler afvigelser fra normal. Når du tjekker for osteoporose, sammenligner din T-score din knogletæthed med den for andre voksne. Din T-score bestemmer din grad af knogletab og hjælper dig med at forudsige din risiko for knoglebrud. Ved at kende din risiko kan du veje forskellige muligheder for at øge knogletætheden, som f.eks. Medicin. En DEXA eller DXA scan, som står for dual energy røntgenabsorptiometri, beregner din T-score. Denne ikke-invasive test tager kun et par minutter at fuldføre; det adskiller sig fra en røntgen og kræver specialiseret udstyr.

Hvad en T-score viser

En T-score i knogletæthedsprøvning tager tykkelsen af ​​dine knogler og sammenligner den med en sund voksen. De normalt testede steder omfatter anteroposterior fremspring af rygsøjlen og hoften. Den laterale fremspring af rygsøjlen kan også testes og kunne give en bedre indikation for fremtidig risiko for rygsygdrift, ifølge Cleveland Clinic. En Z-score går et skridt videre og sammenligner din knogletæthed med den for en person i din aldersgruppe.

Normale resultater

Hvis dine knogler er så tætte som dem hos en sund voksen, har du en T-score på 0, hvilket betyder at din knogletæthed ikke afviger fra en sund voksen. Enhver score mellem 1,0 og -1,0 betragtes som en normal læsning. DXA-scanningen giver ikke et præcist billede af brudrisiko for præ-menopausale kvinder og er generelt ikke brugt til rutinemæssig screening under 50 år ifølge National Osteoporosis Foundation.

Standardafvigelser

En T-score på -1,0 til -2,5 indikerer at du har osteopeni. En T-score på -2,5 eller mindre indikerer osteoporose. Hvert standardafvigelse er lig med et knogletab på omkring 10 til 12 procent, ifølge American Bone Health-hjemmesiden. En T-score på -2,5 plus forekomsten af ​​en eller flere osteoporotiske frakturer indikerer alvorlig osteoporose. Hvert standardafvigelse i rygsøjlen øger risikoen for rygsygdomme fra 2,0 til 2,4, forklarer Cleveland Clinic. Omkring 54 procent af postmenopausale kvinder har osteopeni eller lav knoglemasse, og yderligere 30 procent har osteoporose, ifølge Cleveland Clinic. Osteoporose hos mænd har tendens til at udvikle sig 5-10 år senere end hos kvinder.

Begrænsninger

En T-score kan ikke fortælle hvor meget knoglemasse du har tabt. Selvom du måske har en T-score på -2 eller mere, der angiver en dråbe på 20 til 30 procent i knoglemasse, betyder det ikke, at du har mistet så meget knogle. Du har måske altid haft lavere knoglemasse end normalt. At udføre sekventiel knoglemassetæthedstest hvert andet til to år giver en indikation af, om du fortsætter med at tabe knogle eller ej. Blodprøver kan også hjælpe med at bestemme, om du for tiden taber knogler. Din T-score i forskellige benområder kan også variere.

Del:
Kommentarer