Sådan læses blodtryksdiagrammer

Sådan læses blodtryksdiagrammer

At have dit blodtryk kontrolleret regelmæssigt og forstå, hvad tallene betyder er et vigtigt skridt i en overordnet sund livsstil. Højt blodtryk sætter dig i fare for hjertesygdomme, hjerteanfald og slagtilfælde. Du kan have højt blodtryk uden symptomer. Derfor er den eneste måde at vide, om dit blodtryk ligger inden for normale grænser, at kontrollere det regelmæssigt og holde øje med eventuelle ændringer.

Vide, hvad højt blodtryk er Dit blodtryk er en måling, der tages for at detektere blodets kraft, som det skubber gennem dine arterier. Blodtryksmålinger består af to tal: systolisk og diastolisk. Dit systoliske tryk repræsenterer det tryk, der skabes, når hjertet slår og pumper blod ud. Dit diastoliske tryk repræsenterer, når hjertet er i ro og mellem slag. Disse tal er opført som en brøkdel med den systoliske på toppen og den diastoliske på bunden. De initialer mmHG er skrevet efter fraktionen, som står for millimeter kviksølv.

Normale blodtryksaflæsninger Hvis du læser et blodtrykskort, og dit blodtryk falder mellem 90/80 mmHG og 120/140 mmHG, betragtes du inden for det normale blodtryksområde. Dit blodtryk kan ændre sig dagligt og endda være højere eller lavere i visse dele af dagen. Så længe du er inden for dette område er dit blodtryk på et sundt niveau. Dit mål er at tage skridt til ikke at lade dit blodtryk gå højere.

Borderline højt blodtryk Hvis din blodtryksaflæsning er 140/90 mmHG, udvikler du highline blodtryk. Det er tid til at tage skridt, før din tilstand bliver værre. På dette niveau kan du undgå at tage medicin ved at ændre din kost, holde op med at ryge og gøre motion en del af din regelmæssige daglige rutine.

Højt blodtryk Hvis dit blodtryk falder i et område højere end 140/90 mmHG på blodtryksdiagrammet, har du højt blodtryk eller hypertension. Hvis din læsning falder mellem 140/90 mmHG til 160/100 mmHG, har du mild hypertension. Dette kaldes også stadium-et højt blodtryk. Mellem 160/100 mmHG og 180/110 mmHG har du moderat hypertension. Du er nu i fase-to højt blodtryk. På dette niveau har du sandsynligvis brug for medicin og større livsstilsændringer for at undgå yderligere komplikationer.

Farlige niveauer Mens ethvert niveau af højt blodtryk skal tages alvorligt og behandles ordentligt, når dine aflæsninger når toppen af ​​blodtryksdiagrammet, er du på et niveau af svært højt blodtryk. Dette er livstruende og skal behandles straks. Blodtryksaflæsninger over 180/120 mmHG er et signal, at du er i fare for hævelse af hjernen, nyresvigt, blodkarbrud, hjertesvigt, hjerteanfald eller slagtilfælde.

Tips

Kontroller dit blodtryk på samme tid hver dag. Da dit tryk kan variere i løbet af dagen, kontrolleres det samtidig, hvilket giver dig en mere præcis læsning.

Advarsler

Gå straks til et akutrum, hvis dit blodtryk falder inden for det alvorlige niveau.

Del:
Kommentarer