SĂĄdan kontrolleres et bevidst offer

SĂĄdan kontrolleres et bevidst offer

Sådan kontrolleres et bevidst offer. Hvis du er blandt de første til at komme frem til en ulykkesulykke eller katastrofe, eller hvis du kommer på en person, der synes at være syg eller skadet, skal du undersøge scenen for at være sikker på, at det er sikkert at komme ind. Forudsat at scenen er sikker, kan du begynde at vurdere ofrenes status.

Undersøg, om offeret er bevidst ved at trykke på offeret og råbe: "Hej. Er du vågen?" Hvis offeret ikke kan svare, skal du undersøge andre tegn på bevidsthed, såsom opmærksomhed, åbne øjne og frivillig, målbevidst bevægelse.

Introducér dig selv til et bevidst offer, og bede om samtykke til at yde hjælp. Hvis offeret siger "Nej", er der intet du kan gøre. Hvis offeret er bevidst, men uorienteret, er ubevidst eller er mindreårigt uden lovlig forælder, har du underforstået samtykke til at yde bistand. Hvis offeret er oprindeligt bevidst, afviser støtten, men efterfølgende mister bevidstheden, der udgør en underforstået samtykke.

Tjek offeret fra hoved til tå og kigge efter tydelige tegn på skade og traumer, herunder nedskæringer, bump og blå mærker. Kontroller offerets hudfarve og temperatur, observer, om offerets hud er klamret, og kontroller offerets læber og fingernegle senge til normal farve.

Spørg offeret, hvis hun kan vrikke fingrene og tæerne. Hold offerets hænder og fødder og spørg offeret, hvis hun kan føle kontakten.

Ring 911, hvis offeret virker disorienteret eller ikke kan sammenhængende reagere på dine spørgsmål.

Tips

For at lære, hvordan du korrekt sætter et offer i genoprettelsespositionen, skal du se i artiklen "Sådan bruges genoprettelsespositionen". Hvis du skal lade offeret ringe 911 eller indkalde anden hjælp, skal du placere et voksent offer i tilbagesøgningspositionen, medmindre du har mistanke om hoved-, nakke- eller rygskader. Hos voksne hjælper genopretningspositionen med at opretholde en åben luftvej. Imidlertid øger genoprettelsespositionen hos spædbørn risikoen for pludselige spædbørnsdød og bør ikke anvendes.

Advarsler

Selvom et bevidst offer kan virke ubemærket udenfor, er det muligt at have indre skader, herunder lukkede hjerneskade. Hvis du har mistanke om, at offeret er ustabilt, ring 911 straks. Prøv at holde offeret immobiliseret.

Del:
Kommentarer