SĂĄdan genopretter du madforgiftning

SĂĄdan genopretter du madforgiftning

Fødevareforgiftning kan skyldes madforkølelse, underkogt kød, naturlige toksiner, der findes i nogle fødevarer eller endda fødevarer, der forurenes under forarbejdning. Fødevareforgiftning symptomer kan omfatte opkastning, diarré, krampe og undertiden feber og hovedpine. Sygdommen rydder sædvanligvis efter sig selv efter nogle få dage, men der er skridt, en person kan tage for at komme sig fra fødevaren hurtigere og gøre processen lidt lettere. Personer bør altid rådføre sig med en læge, inden de starter en selvhjælpsbehandling hjemme og for at diskutere de bedste muligheder for genopretning.

Drik masser af væsker. Vand, klare bouillon og klare kulsyreholdige drikkevarer er lettere på maven og forhindrer dehydrering. Tal med en læge om drikkevarer af elektrolytopløsning. Det er særlig vigtigt, at elektrolytter udskiftes hos børn med opkastning eller diarré. Ved at tage væsker i små klumper eller gennem et halm, kan du miste maven og hjælpe med at holde væskerne nede.

Ring til læge, hvis symptomerne ikke går væk efter nogle få dage, eller hvis personer ikke kan holde væsker ned. En læge bør også kontaktes, hvis der er feber, synsproblemer opstår, eller hvis en person har problemer med at trække vejret og synke, da dette kan indikere en allergisk reaktion eller underliggende sygdom. Hvis fødevareforgiftningen skyldes fisk eller svampe, skal man søge lægehjælp til at behandle mulige toksiner eller starte antiviral eller antibakteriel medicinering.

Spis blid mad. Når det er muligt, spis det lettere at fordøje fødevarer som ris, skål, kiks eller bananer for at få nogle næringsstoffer. Undgå mejeriprodukter og fedtede eller krydrede fødevarer i nogle dage, indtil maven er afgjort. Tving ikke en person til at spise, hvis fødevaren ikke vil blive nede. Det er mere vigtigt, at en person holder væsker ned end mad i et par dage.

Få masser af hvile. Fødevareforgiftning kan være udmattende, og individer får ikke deres fulde otte timers hvile, når kramper og kvalme vækker dem hele natten. At få masser af hvile igennem dagen hjælper kroppen med at gøre sit arbejde og slippe af med viruset eller infektionen. Søvnløshed gør også en person mere modtagelig for sygdomme som influenza eller forkølelse, og det sidste en person, der genvinder madforgiftning, ønsker at håndtere, er en sekundær sygdom.

Undgå anti-diarré medicin medmindre det er instrueret af en læge. Kroppen forsøger at udvise giftstoffer, når fødevaregiften rammer. Derfor er diarré og opkastning de to mest almindelige symptomer på sygdommen. Anti-diarré medicin kan hjælpe med ubehag, men bør kun bruges, hvis en læge antyder, at det ikke vil forstyrre kroppens naturlige udvisningsproces.

Tips

Hjælp til at forhindre madforgiftning ved at vaske hænder og madvarer, før du spiser, køler mad hurtigt og koger kød grundigt.

Advarsler

Ring en læge, når fødevareforgiftning påvirker børn eller ældre, da de ofte er mere modtagelige for dehydrering.

Del:
Kommentarer