SĂĄdan fjerner du gadolinium fra mit system

SĂĄdan fjerner du gadolinium fra mit system

Gadolinium er et sjældent jordartsmateriale, der anvendes intravenøst ​​som et billeddannelsesmiddel for at forbedre kontrasten i magnetisk resonansbilleddannelse (MR). Fordi det er meget giftigt, er gadolinium overtrukket med eller bundet til godartede kemikalier (chelateret) for at beskytte dig, indtil din krop udskiller al gadolinium sikkert. Hvis du har en dårlig nyrefunktion, kan gadolinium måske ikke fjernes korrekt og forblive som et toksin i dit system.

Fjernelse af gadolinium fra dit system

Den bedste måde at befri din krop af gadolinium på er ikke at modtage den i første omgang. Hvis du har en nyre- eller leversygdom, skal du diskutere med din læge og radiolog, om et andet billeddannende middel end gadolinium kan bruges til din MR. Diskuter også, om du er i fare for nefrogen systemisk fibrose (NSF), hvilket kan forekomme, hvis nogen gadolinium forbliver i dit system.

Tjek med din læge om, hvorvidt du skal drikke ekstra væsker før din MR skal hjælpe med nyrefunktionen.

Arranger at gennemgå dialyse direkte efter at have haft din MR, hvis billedbehandling med gadolinium er afgørende, og din nyre- eller leverfunktion er kompromitteret. Din læge vil hjælpe dig med at ordne dette, hvis det er nødvendigt. En nyrefunktionsvurdering skal udføres af din læge et par dage før MR.

Overhold alle kostrestriktioner før dialyse, især lavt natrium. Tag alle ordinerede lægemidler. Sæt ikke cremer eller lotioner på adgangsstedet, hvor dialysenålen skal indsættes eller bære stramme rundt om adgangsstedet. En dialysesession for at fjerne alt gadolinium vil sandsynligvis vare flere timer.

Overvåg adgangsstedet for hævelse, blødning eller infektion efter dialyse. Du skal også kontrollere tegn på gadoliniumforgiftning, som vil opstå, hvis der ikke findes spor i dit system. Symptomer omfatter hårde eller mørke patches på huden, smerter og stivhed i led, hoftepine, svaghed, gule pletter på øjnene og brændende fornemmelser på huden. Hvis disse symptomer opstår, vil der være behov for yderligere dialyse for at fjerne din gadoliniums krop.

Monitor for symptomer på nefrogen systemisk fibrose (NSF). NSF er en svækkende og potentielt dødelig sygdom præget af fibrose af hud, muskel og indre organer. Symptomer ligner dem af gadoliniumforgiftning. Du er i fare for NSF, hvis du har været udsat for gadolinium, og du har alvorlig nyre- eller leversygdom.

Tips

Den radiolog, der administrerer MR, bør ikke overstige den anbefalede dosis i produktmærket, og gadolinium bør ikke administreres igen, før den tidligere dosis er elimineret fra kroppen.

Advarsler

Den 23. maj 2007 blev der udstedt en FDA-advarsel for alle kontrastmidler, der anvender gadolinium, hvor patienter med svær nyreinsufficiens, der modtager gadoliniumbaserede midler, risikerer at udvikle NSF. Anvendelse bør undgås, medmindre diagnostisk information er nødvendig og ikke tilgængelig med ikke-kontrastforstærket MR.

Del:
Kommentarer