SĂĄdan fjerner du et kateter

SĂĄdan fjerner du et kateter

Sådan fjerner du et kateter. Der findes to hovedtyper af urinalkateter, indvellende og Foley katetre. Poliklinikker håndterer primært pleje af deres indbyggede kateter. Ca. 10 til 15 procent af hospitalspatienter har et Foley-kateter. Forskelle mellem de to kald til alternative metoder til fjernelse. Med det indbyggede kateter er der to metoder til fjernelse. Med Foley opstår der komplikationer, som hospitalslæger håndterer. Trinene nedenfor forklarer fjernelsesprocedurer.

Indvelling Kateter

Find inflationsporten på kateterets side og fastgør en lille sprøjte.

Træk væsken ud ved hjælp af sprøjten, indtil der ikke er mere væske at trække.

Fjern katetret langsomt ved forsigtigt at trække det helt ud.

Skær ballongportslangerne ved hjælp af kirurgiske saks, som et andet alternativ til at fjerne dit kateter. Vent på, at alt væsken dræner, før du langsomt trækker kateteret ud.

Foley kateter

Før kateteret for at sikre, at det er i blæren.

Skær ballonporten på inflationsventilen for at fjerne ventilen, så væsken kan afløb. Hvis væske ikke dræner, er der sandsynligvis en hindring ved ballonens indgang eller langs kateterets længde.

Smør en finmåler guidewire og derefter passere den gennem inflammationskanalen. Væske skal dræne langs ledningen.

Send et 22-gauge centralt venetisk kateter over ledetråden, hvis væsken stadig ikke er drænet. Fjern tråden, når kateterspidsen er i ballonen, og den skal afløb.

Opløs ballonen med mineralolie, hvis væsken stadig ikke er drænet. Injicer 10 ml mineralolie med en lille sprøjte gennem inflationsporten. Inden for 15 minutter skal ballonen opløses.

Injicer yderligere 10 ml mineralolie, hvis ballonen ikke er drænet efter 15 minutter.

Tips

Søg lægehjælp, hvis du ikke kan fjerne kateteret med kun forsigtigt at trække. Hvis du ikke kan urinere inden for otte timer efter at du har fjernet dit kateter, skal du kontakte din læge. Hvis du har mavesmerter eller distension efter at du har fjernet dit kateter, skal du søge lægehjælp. Når kateterballonen ikke deflater, skyldes det sædvanligvis en funktionssvigt i betændelsesventilen. Dette kan ske på grund af kinking, knusning eller ekstern klemning af inflationskanalen.

Advarsler

Brug ikke acetone, chloroform eller ether til at opløse ballonen, da disse forbindelser kan være potentielt giftige for blæren.

Del:
Kommentarer