SĂĄdan diagnostiseres reumatoid arthritis vs slidgigt

SĂĄdan diagnostiseres reumatoid arthritis vs slidgigt

Sådan diagnostiseres reumatoid arthritis vs slidgigt. Nogle gange er der forvirring i at differentiere mellem reumatoid arthritis og slidgigt. Du tror måske, at disse to former for gigt er ens, fordi de begge kan forårsage smerter og betændelse i leddene, men i virkeligheden slutter lighederne der. For at diagnosticere reumatoid arthritis versus slidgigt, skal du kende de forskellige årsager og symptomer på disse to former for arthritis.

Forstå, at typen af ​​betændelse og årsag er forskellig mellem slidgigt (OA) og reumatoid arthritis (RA). Forbrændingen af ​​brusk omkring leddet forårsager slidgigt, som er en degenerativ fælles tilstand. Nedbrydningen af ​​brusk kan forårsage smerte, hævelse, irritation eller sporer. Reumatoid arthritis er en autoimmun sygdom, som alvorligt påvirker synoviumet (membranen omkring leddene). Der er progressionsstadier forbundet med reumatoid arthritis, der forårsager betændelse i den synoviale membran, der igen kan give smerte og forkert fordeling af den berørte led.

Kend de forskellige led, der berøres af disse to former for gigt. Slidgigt kan påvirke alle leddene, men de mest berørte led er hofter, knæ, ryg og fødder. Du kan identificere rheumatoid arthritis ved de symmetriske (begge hænder eller ankler) svulmønster af mindre led, som hænder, ankler, knogler og albuer. Reumatoid arthritis kan påvirke små led og organer, men slidgigt påvirker kun kroppens ledd og er som regel asymmetrisk (se Ressourcer).

Indse, at reumatoid arthritis kan udvikle sig i enhver alder, men manifesterer sig ofte i mellemalderen (40 til 60). Bemærk, at der er tilfælde af juvenil reumatoid arthritis. Slidgigt kan være et resultat af aldringsprocessen, gener, ledskader eller fedme. Et problem med immunsystemet er hovedfaktoren for reumatoid arthritis, men der kan være andre faktorer som genetik eller infektioner.

Lær om symptomerne på disse to typer af arthritis at skelne mellem dem. Symptomerne på slidgigt er smerte, hævede led, stivhed, knoglesporer og tab af fleksibilitet. Tegn på reumatoid arthritis er også smerte, hævelse og stivhed. Men der er også andre, der kan omfatte vægttab, feber, træthed, knuder, svaghed og de periodiske blændinger og remissioner forbundet med denne sygdom.

Få en diagnose til at bekræfte arthritis og få den rette behandling. Rheumatoid arthritis kan være mere alvorlig end slidgigt og kan kræve en aggressiv behandlingsplan, der kan omfatte: ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler, immunundertrykkende midler, analgetika, TNF-alfa-hæmmere og mulig operation for meget alvorlige tilfælde. Afhængigt af sværhedsgraden af ​​slidgigt kan behandling omfatte brugen af ​​kulde- eller varmepakker, fysioterapi, smertecreme, acetaminophen, smertestillende midler (til alvorlige tilfælde), kortisonskud og ledeskiftkirurgi (til alvorlige tilfælde ).

Tips

Slidgigt er den mest almindelige form for gigt. Tidlig påvisning og en aggressiv behandlingsplan for rheumatoid arthritis er vigtig for at forhindre alvorlig invaliditet. Læger kan bruge røntgenbilleder og blodprøver til korrekt diagnosticering af reumatoid arthritis, og du kan få brug for at se en reumatolog.

Advarsler

Kontakt din læge for enhver medicinsk tilstand og behandling.

Del:
Kommentarer