Sådan bruges et goniometer til håndmåling

Sådan bruges et goniometer til håndmåling

Goniometri er en teknik, der bruges til at måle fælles bevægelse. Et goniometer er et værktøj til måling af bevægelsesvinklen. Den består af to lige arme, en til udgangspunktet og den anden, der glider med håndleddet eller fingrene for at måle mængden af ​​afstanden, som hånden er i stand til at bevæge sig. Disse arme er fastgjort til en halv eller fuld cirkel. For at afgøre, om hele bevægelsesområdet er tilgængeligt, skal du kende de normale intervaller, som hver ledning skal kunne opnå.

Håndledsmålinger

Trin 1

Måle håndledsbøjning. Begynd med underarm hviler på et bord med håndfladen vendt ned og hængende væk fra bordet. Placer stationær arm af goniometer mod ydersiden af ​​underarmen. Cirkel- eller svingpunktet skal placeres nær håndledsbenet, og den anden arm skal være lige.

Hold underarmen stadig, bøj ​​håndleddet, så fingrene spidser mod gulvet så vidt muligt. Flyt den anden goniometerarm, så den er klædt op med den pinky finger. Mål vinklen.

Normal håndledsvækselsværdier er 0 til 80 grader.

Trin 2

Mål håndledsudvidelse. Genoptag startpositionen i trin 1. Bøj håndleddet op, så fingrene peger mod hovedet. Flyt den anden goniometerarm i tråd med den pinky finger. Mål vinklen.

Normale håndledsudvidelsesværdier er 0 til 70 grader.

Trin 3

Mål wrist ulnar og radiale afvigelser. Genoptag startpositionen i trin 1, men med palme hviler på bordet. Placer goniometer oven på hånden og håndleddet. Stil stationær arm med underarmen med cirklen ved håndleddet. Læg den anden arm langs langfingeren op.

Flyt håndledet sidelæns væk fra kroppen mod pinky finger. Mål wrist ulnar afvigelse.

Normal wrist ulnar afvigelsesværdier er 0 til 30 grader.

Genoptag den lige startposition. Skub håndleddet ind, så tommelfingeren bevæger sig mod kroppen. Mål radial afvigelse fra håndleddet.

Normal håndled radial afvigelse værdier er 0 til 20 grader

Fingermålinger

Trin 1

Mål fingerbøjning og forlængelse. Begynd med underarm og hånd hviler sidelæns på et bord, så pinky finger er på bordet og tommelfingeren er op. Placer goniometer, så den stationære arm hviler på toppen af ​​fingeren med drejningen på første knæk. Læg den anden arm på toppen af ​​fingeren.

Bøj fingrene mod håndfladen med den anden goniometerarm. Mål flexion. Gentag for hver finger.

Normale fingerbøjningsværdier for første knæk er 0 til 50 grader.

Gentag fleksionsmålinger med den anden knæk ved at flytte goniometeret ned over den anden ledd og bøje fingerspidserne ind i håndfladen. Gentag for hver finger.

Normale bøjningsværdier for anden knogle er 0 til 80 grader.

Trin 2

Mål fingerforlængelse. Genoptag startpositionen i trin 1 med goniometer ved den første knæk. Bøj fingrene tilbage mod underarmen. Mål bevægelse. Gentag for hver finger.

Normale værdier for fingerforlængelse er 0 til 45 grader.

Trin 3

Mål fingerabduktion og adduktion. Begynd med underarm og hånd, håndfladen ned, hviler på bordet. Placer goniometerets pivot mod den første knogle tættest på håndleddet. Læg den stationære arm op med underarm og anden arm mod fingeren.

Flyt finger og anden goniometerarm sidelæns mod tommelfingeren. Måle bortførelse. Gentag på hver finger.

Normale fingeraftrædelsesværdier er 0 til 20 grader.

Flyt finger og goniometer arm ind mod pinky finger. Mål adduktion. Gentag på hver finger.

Normal fingeradduktionsværdier er 0 til 20 grader.

Trin 4

Mål tommelbevægelsen uden et goniometer. Flyt tommelfingeren for at røre ved toppen af ​​hver finger. Flyt tommelfingeren for at røre basen eller puden på hver finger.

Flyt tommelfingeren i en cirkel.

Hvis disse bevægelser kan udføres, bevæger tommelfingeren sig gennem hele rækken.

Del:
Kommentarer