SĂĄdan bruges en blodtryksmanchet

SĂĄdan bruges en blodtryksmanchet

En blodtryksmanchet er ellers kendt som et sphygmomanometer. Det er et instrument, der måler blodtrykket ved at holde blodstrømmen i arterien i nogle få sekunder. Blodtryk (BP) er den kraft, der udøves af blodet på væggene i blodkarrene, især arterierne. Den sædvanlige placering til, hvor blodtrykket måles, er ved brachialarterien placeret ved den mediale side af den cubitale fossa (lavvandet folder mellem underarm og overarm). Det normale blodtryk er 120/80, hvor 120 tjener som systolisk tryk og 80 som diastolisk tryk. Systolisk blodtryk er det højeste arterielle tryk i hjertesyklusen, når hjertet pumper blod til kroppen. mens diastolisk blodtryk er det laveste arterielle blodtryk, når hjertet er i ro. Måling af dit blodtryk med blodtryksmanchet er en bekvem måde at gøre det på, især hjemme. Dens brug er afgørende for at overvåge stablen af ​​dit blodtryk og helbred.

Forbered dine instrumenter før du starter den egentlige procedure. Fjern fuldstændigt manchetten, inden du bruger den igen. Rengør ørestykker med en alkoholtørring, hvis du bruger en andens stetoskop. Et stetoskop er et instrument, der bruges til at auskultere eller opdage lyde produceret af kroppen (såsom hjerteslag og puls).

Bed patienten om at sidde eller ligge komfortabelt, med en arm hvilende på bordet eller sengens side. Lad patienten supine (palmer og arme vendt opad) for at afsløre brachialarterien beliggende på den mediale side eller indersiden af ​​den cubitale fossa (lavvandet folder mellem underarm og overarm).

Sæt manchetten rundt om patientens overarm lige lidt over albuen eller den cubale fossa. Sørg for at forlade en tomme plads over niveauet for den cubitale fossa. Luk kardborremmen omkring overarmen for at sikre manchetten. Pas det tæt på - tæt nok at du kan glide en finger imellem manchetten og overarmen. Placer drejeknappen i et område, hvor du tydeligt kan se dens peger, hvis du bruger et aneroid sphygmomanometer.

Placer ørestykkerne i stetoskopet i dine ører, og placer stetoskopets disk på den indre eller mediale side af armen, lidt over den cubitale fossa. Fastgør disken på plads ved at holde den fast med din tommelfinger.

Brug din anden hånd til at tage fat på sphygmomanometerets blæsende eller gummipære. Hold det fast på din håndflade, så dine fingre nemt kan manøvrere sin luftventil som du blæser og dæmper manchetten under processen.

Klem gummipæren hurtigt for at opbløde manchetten. Hold øje med pegeren på skiven. Hold øje med det, når det bevæger sig med uret, og stop med at klemme, når det når 150. Husk at lave en hurtig klemning af pæren for at sikre en nøjagtig måling. Hvis du tager blodtrykket af samme person, kan du klemme pæren op til 30 point højere end sin sidste systoliske læsning. Ved måling af barnets blodtryk er der ikke behov for at presse pæren op til 150.

Sæt fingrene til at dreje og løsne ventilen for at tillade noget luft ud af manchetten. Det er vigtigt ikke at lade luften ud for pludselig, eller du kan ende med ikke at få det rette blodtryk hos patienten. Gør det gradvist, men ikke rigtig for langsomt heller. Afluft ventilen i ca. to til tre millimeter per sekund.

Vær opmærksom på lyden i dit stetoskop. Når du fortsætter med at dæmpe manchetten, skal du lytte meget omhyggeligt til den første lyd i dit stetoskop og få øjnene fikseret på pegeren på drejeknappen, da den falder mod uret. Når du hører den første lyd, vil du også se pegeren på opkaldsmåleren lidt på et bestemt nummer på samme tid. Dette tal tjener som det systoliske tryk.

Fortsæt med at dæmpe manchetten og holde øjnene fast på skiven. Lyden er der stadig, indtil den stopper. Tag nu mærke til det nummer, hvor pegeren er nivelleret, efter at have hørt den sidste lyd eller det punkt, hvor du holder op med at høre hjerteslag - denne sidste lyd er det diastoliske tryk.

Åbn ventilen helt for at tillade den resterende luft ud af manchetten. Og optag derefter patientens blodtryk og læg det systoliske tryk over det diastoliske tryk. For eksempel: BP 120/80.

Tips

Hvis du vil gentage din måling på samme person, skal du vente mindst tre minutter, før du gør proceduren igen. Lad så meget som muligt lade patienten hvile i et par minutter, før han tager sit blodtryk for at sikre et præcist resultat. Hvis det er helt umuligt at tage blodtrykket på armene, kan du bruge benet til at måle det. Det sædvanlige sted på benet er ved popliteal fossa (pladsen bag knæet) til hvor poplitealarterien ligger.

Del:
Kommentarer