SĂĄdan beregnes INR

SĂĄdan beregnes INR

Prothrombintid bruges til at måle blodkoaguleringen hos patienter, der gennemgår antikoagulationsbehandling (fx warfarinbehandling). Kortfattet indbefatter PT-laboratorietesten blanding af en kommercielt tilgængelig reagent-thromboplastin med patientens blodplasma og måling af prøve-koagulationstiden (sædvanligvis i 10 til 20 sekunder). PT-tid viser imidlertid store variationer afhængigt af en type reagens og instrumentering. For at standardisere rapporterede PT-resultater har Verdenssundhedsorganisationen indført International Normalized Ratio (INR). INR = (PT / MNPT) ^ ISI. PT er patientens protrombintid. MNPT er den gennemsnitlige normale protrombintid. ISI er det internationale følsomhedsindeks bestemt for hver batch af thromboplastinreagenser af fremstillinger.

Hent patientens PT fra optegnelser eller andre steder. Eksempel: PT = 15,2 s.

Få den gennemsnitlige normale protrombintid (MNPT). Det rapporteres normalt af et laboratorium baseret på PT-test (med en bestemt thromboplastin) på blodplasmaprøver fra 20 til 30 tilsyneladende sunde mennesker. For eksempel rapporterede Tripodi og medforfattere (se Referencer, nedenfor) en MNPT på 13,1 s for thromboplastin Neoplastin plus.

Hent den internationale følsomhedsindeks (ISI) for den anvendte thromboplastin. Det angives normalt i reagenscertifikatet. Et eksempel på ISI for thromboplastin er 1.297.

Beregn den internationale normaliserede forhold ved hjælp af ovenstående tal som et eksempel. INR = (patient PT / MNPT) ^ ISI = (15,2 s / 13,1 s) ^ 1,297 = 1,213. Bemærk: Normal INR skal være mellem 0,8 og 1,3. Lavtværdier af INR (mindre end 0,5) indikerer en høj risiko for en blodproppe, mens høje værdier (3 til 5) er forbundet med blødningsrisiko.

Del:
Kommentarer