SĂĄdan behandles psoriasis af fingerneglerne

SĂĄdan behandles psoriasis af fingerneglerne

Psoriasis er en kronisk hudsygdom præget af røde forhøjede pletter på huden sammen med nogle hvide og sølvfarvede skalaer. Huden kan også virke skinnende, og nogle gange kan sådanne begrænsede forhøjninger indeholde pus (pustler) i svære tilfælde. Psoriasis af fingernegler forekommer hos ca. 50 procent af patienterne med psoriasis. Negleændringer finder sted omkring neglepladen, neglelaket, sømmatrixen og huden i bunden af ​​neglen. Neglepsoriasis kan påvirke en eller alle negle på samme tid. Symptomer omfatter følgende: Laksepatch (en klar gulrød negle misfarvning) vises under neglepladen; negle kan forekomme pitted på grund af tab af keratinceller (celler der udgør sømmen); udseende af beau linjer (unormale linjer, der fremgår af neglernes sider snarere end rodspidsen); fortykkelse af huden under neglen (subungual hyperkeratose), der kan føre til adskillelse af negle på neglens seng (onycholyse); unormale hvide områder (leukonychia); crumbling (onychodystrophy) af neglepladen og fortykkelse af neglen (onchomycosis). Behandlinger af disse symptomer afhænger af stedet og sværhedsgraden af ​​tilstanden. Læs videre for at lære mere om, hvordan du behandler psoriasis af negle.

Påfør nogle topisk creme eller salve omkring fingerneglerne. Calcipotriol er et vitamin D-derivat, der ellers er kendt som calcipotrien (Dovonex) i USA, og det viser sig at være meget effektivt til behandling af psoriasis. Påfør den over de ramte neglefoldene dagligt. Anvendelse af topiske kortikosteroider anbefales også. Denne metode virker bedst, når negle er vedlagt en cellofan wrap, der anvendes ved sengetid. Sæt nogle 5-fluorouracilcreme på neglematrixen i seks måneder. Dette kan medvirke til at forbedre sømmernes pitting og subungual hyperkeratose.

Gå efter en intralesional metode. Injektion af intralesionalt triamcinolonacetonid langs nail-matrixens proksimale sømfolder kan være til hjælp, men denne metode er smertefuld.

Besøg din læge for at få korrekte instruktioner om PUVA-behandling. PUVA, eller fotokemoterapi, er en type behandling, der involverer brug af Psoralen (P) og udsætter huden for UVA (ultraviolet stråling med lang bølge). Receptpligtig medicin Psoralen kan påføres på to måder: den kan males over det berørte område, eller det kan tages oralt.

Spørg din læge om nogle nyttige orale medicin. Orale lægemidler som ciclosporin, methotrexat og retinoider (Soriatane) er de sædvanlige recept for generaliseret psoriasis, men kan også være gavnlige for neglepsoriasis.

Kontakt din læge eller kirurg, hvis din sag er kvalificeret til en kemisk eller kirurgisk afulsionsterapi. Denne type metode anbefales sjældent og er sandsynligvis den sidste udvej for alvorlige tilfælde. Det indebærer fjernelse af hele søm eller negle. Nyvoksede negle af det opererede område kan forekomme lige så slemt som det var, eller måske endnu værre end hvad det lignede før proceduren.

Brug nogle aktuelle anti-svampe cremer, hvis svampeinfektion er til stede med neglepsoriasis. Fortykkelse af neglene (onchomycosis) forårsaget af svampeinfektion, kan behandles ved systemiske anvendelser af svampemidler. Nogle tilfælde af neglepsoriasis bliver værre på grund af tilstedeværelsen af ​​svampe, der inficerer de allerede svækkede negleområder. Så det er vigtigt også at behandle svampeinfektion for at mindske infektionen. Men det bør bemærkes, at svampebehandling alene ikke vil helbrede neglepsoriasis.

Udfør nogle hjem neglepleje for at forbedre udseendet af dine ramte negle. Forbered en flaske tjære bad olie og et stort bassin fyldt med varmt vand. Tag tærflasken hætte og fyld hætten med olie og hæld tre kasser værd i varmt vand. Sæt fingrene på opløsningen i 20 minutter, klap dem forsigtigt tørt, og læg lidt fugtighedscreme på dine negle.

Hold dine negle kort. Trim hele tiden dine berørte negler for at undgå yderligere komplikationer. Lange psoriatiske negle er mere modtagelige for at rive, når spidsens overflade gnides på bestemte områder, hvilket kun vil gøre sagen værre. Vær ekstra opmærksom på dine berørte negle. Hvis du arbejder med dine hænder, skal du sørge for at bære handsker til yderligere beskyttelse.

Tag forsigtigt overfladen af ​​dine tykke og pitted negler med en neglefil og påfør neglelak på det for at forbedre dets udseende. Gør det glat og vær meget ekstra forsigtig for at undgå yderligere skader. Du kan også vedhæfte nogle kunstige negle, så dine negle ser mere tiltalende ud. Sørg for at du ikke er allergisk over for den type lim du bruger.

Tips

Vær meget forsigtig, når du håndterer clippers eller andre instrumenter til rengøring af dine negle. Husk at områderne allerede er skrøbelige, så prøv ikke at gøre det kraftigt. Sørg for, at alle dine manicure sæt er rene og godt steriliserede, før du bruger det. Husk at dine ramte negle allerede er sårbare overfor infektioner, så vær ekstra forsigtig.

Advarsler

Undgå at bruge kortikosteroider i mere end to uger for at forhindre forekomsten af ​​bivirkninger. Forstå, at 5-fluorouracilcreme er et effektivt middel, men kan blive destruktivt, hvis det anvendes ukorrekt. Så sørg for at følge de nøjagtige anvisninger eller instruktioner. Denne creme er ikke tilrådelig for gravide kvinder.

Del:
Kommentarer