Regler af Javelin Throw

Regler af Javelin Throw

En af de ældste konkurrencedygtige sportsgrene lavede spydkastet sin gamle olympiske debut i 708 B.C. På trods af sportens elegante enkelhed har spjældet et omfattende sæt regler, der styrer sporten på alle niveauer af konkurrence, fra gymnasiet til internationale arrangementer. Med undtagelse af spjældets specifikationer gælder alle regler for mænds og kvinders konkurrencer.

Udstyr

Mænds javeliner skal være 2,6 til 2,7 meter lange, og kvindernes javeliner skal være 2,2 til 2,3 meter lange. Mænds javeliner vejer mindst 1,8 pund og kvinder vejer 1,3 pund. Kastere bærer sko med pigge. Skoen kan ikke have mere end 11 spidser, og de skal være 12 mm (ca. ½ tommer) lange og 4 mm (ca. ¼ tommer) eller mindre. Throwers kan ikke tape deres hænder, medmindre de er skadede og kun må bruge kridt til at få et bedre greb.

Mark

Spjældfeltet er 26 fod, 3 tommer (8 meter) langt med 13 fod, 1½ tommer (4 meter) bredt. Sprøjtestøvere frigiver spjældet på en bestemt kastelinie eller en træbue, der er placeret i den ene ende af feltet. Throwers har en 36,5 meter lang bane, markeret med parallelle linjer, til at bevæge sig ind, før de når buen eller kaster linjen.

Kaste ordre

Til konkurrencer med mere end otte kastere får hver kasteren tre forsøg. Når der er færre kastere, får de hver især seks kast. Efter de første tre kaster får de øverste otte konkurrenter yderligere tre kast. Kasteren med den eneste bedste afstand vinder. Hvis der er et slips, bestemmer det næstbedste kast af hver af de to kastere vinderen.

scoring

Spjældet behøver ikke at lande med marken i jorden, men den skal lande med spidsen vendt fremad. Spjældet skal også efterlade et mærkbart mærke i jorden inden for kastefeltets grænser. Dommere måler et kastets afstand fra spidsens punkt, der er tættest på buen eller kastelinien.

Frispark

Efter hvert kast placerer en dommer et hvidt flag for et retfærdigt kast eller et rødt flag for en fejl. Der findes flere former for fejl. Hvis en kasters fod rører eller krydser kastelinjen, får han en fejl. Kasterens fod kan ikke gå uden for banens linjer. Throwers kan ikke vende ryggen til feltet fra det tidspunkt, de kommer i kaste position indtil tidspunktet for spjældets frigivelse. Spjældet skal kun frigives med en hånd, og det skal kastes op og over armen i en væskebevægelse. Throwers kan ikke forlade banen indtil efter spyddet lander.

Del:
Kommentarer