Polychromasia Årsager

Polychromasia Årsager

Polychromasia refererer til en tilstand, hvor røde blodlegemer (RBC'er) fremstår gråbrune i farve, når de undersøges på et blodsprøjteglas under et mikroskop. Polychromasia opstår, når RBC'er frigives for tidligt fra knoglemarv, hvor de produceres. RBC'er frigives for tidligt som reaktion på en bestemt form for hormonstimulering, som normalt skyldes anæmi eller muligvis på grund af strukturelle skader på knoglemarven fra en række årsager.

Normal rød blodcelleudvikling

De fleste RBC'er er lavet og modne i knoglemarven. Udvikling af RBC'er har stadig brug for at lave proteiner, så de har stadig en kerne- og proteinfremstillingsstruktur kaldet ribosomer. Da den eneste funktion af en moden RBC er at bære ilt, er kerne og ribosomer normalt ikke fraværende, når en RBC frigives fra knoglemarven. RBC'er frigivet fra knoglemarv har for tidligt stadig nogle ribosomer tilbage, og det er, hvad der forårsager den grå-blå farve, når den udsættes for Wright-Giemsa plet på et dias.

Hormonal kontrol af RBC-frigivelse

Et hormon kaldet erythropoietin (EPO), produceret af nyrerne, styrer RBC-produktionen og frigiver fra knoglemarv. Når EPO niveauerne stiger, frigives mere umodne RBC'er fra knoglemarven, hvilket resulterer i polychromasia. EPO frigives sædvanligvis som reaktion på anæmi (et sænket antal RBC'er i blodet), så anæmi bør betragtes som en årsag til polychromasi.

Anæmi fra nedsat RBC-produktion

Årsag til anæmi er nedsat produktion af RBC'er og produktion af RBC'er, der er defekte på en eller anden måde. Diætmangel i jern, folat eller vitamin B12 kan forårsage produktion af færre RBC'er og forårsage dem, der produceres for at have mindre af det iltbærende protein, hæmoglobin. Aplastisk anæmi er en generaliseret svigt af knoglemarven til fremstilling af tilstrækkelige blodlegemer, herunder RBC'er. En genetisk tilstand kaldet thalassæmi forårsager produktion af RBC'er med defekt hæmoglobin, der ikke kan overleve.

Anæmi fra øget RBC-tab

En anden årsag til anæmi er det øgede tab eller ødelæggelse af RBC'er. Et tydeligt eksempel på dette er tab af blod fra blødning, hvilket kan forårsage alvorlig anæmi. Der er andre tilstande, der kan forårsage ødelæggelse af RBC'er uden blodtab, som er kendt som hæmolytisk anæmi. Hæmolytisk anæmi kan skyldes autoimmune lidelser, genetiske biokemiske defekter (glukose-6-phosphat dehydrogenasemangel) eller ved mekanisk traume, som forekommer ved hjerteoperation. Sikkelcelleanæmi er en kombination af defekt produktion og øget destruktion, i de genetiske defekter i RBC-produktion forårsager hæmolytisk anæmi under visse omstændigheder.

Skader på knoglemarv

Polychromasia kan også forekomme, når knoglemarven er beskadiget, hvilket fører til for tidlig frigivelse af RBC'er. Den mest almindelige årsag til udbredt knoglemarvskader er infiltrering af maligne (cancer) celler, enten fra selve maven (leukæmi) eller som følge af metastase fra andet væv. En anden årsag er knoglemarvsfibrose, hvor ukontrollabel vækst af umodne blodlegemer af forskellige typer fører til dannelsen af ​​arvæv, der beskadiger knoglen.

Del:
Kommentarer