Om øjendråber, der ændrer farven på dine øjne

Om øjendråber, der ændrer farven på dine øjne

Der er en kategori af medicin i øjendråbeform, som kan ændre øjets farve; dette er kategorien kendt som prostaglandinanaloger. Prostaglandinanaloger indbefatter Lumigan, Xalatan og Travatan. Disse øjendråber bruges alle til at nedsætte øjentrykket hos patienter, der har eller er i fare for at udvikle glaukom. Den aktive ingrediens i Lumigan, kendt som bimatoprost, er også blevet markedsført som Latisse for dets evne til at øge øjenvippens vækst.

Øjenfarve

Øjet får sin farve fra iris. Iris har en forside og et bagslag. Bagsiden er sammensat af sort pigment i næsten alle. Det forreste lag af iris, tættere på hornhinden, er hvor din øjenfarve er bestemt. Jo mere pigment, som cellerne i det forreste lag af iris producerer, jo mørkere øjenfarve.

Øjenfaldseffekt på Iris-pigmentceller

De prostaglandin-analoge øjendråber kan medføre, at pigmentcellerne i irisen frigiver mere pigment. Denne stigning i pigment forårsager mørkfarvning af øjnens farve på en person med lysere øjne, såsom blå eller grøn. Disse ændringer forekommer ikke hos alle mennesker, der bruger øjendråberne. Men når de opstår, er farveændringen permanent.

Forhøjelse af øjenfarveændring

Mørkningen af ​​irisfarven er klassificeret som en bivirkning af de prostaglandin-analoge øjendråber. Som sådan påvirkes øjenfarven ikke af disse øjendråber hos alle mennesker. De med blå øjne eller grønne øjne har større risiko for øjenfarveændring, da deres øjne har større potentiale for at blive mørkere. Ifølge RxList er risikoen for øjenfarveændringer på tværs af alle prostaglandinanalogerne mellem 1 og 15 procent.

Brug kun i ét øje

Fordi øjenfarveændring fra prostaglandinanalogerne er permanent, skal man være forsigtig, når man bruger øjendråberne kun i ét øje. Hvis det ene øje har en farveændring, kan patienten efterlades med to forskellige øjenfarver. Hvis en prostaglandinanalog kun kræves til ét øje, og øjenfarven ændres, kan personens øjenfarve korrigeres med en farvet kontaktlinse.

Øjenlågs farveændring

De prostaglandin-analoge øjendråber, især Latisse, kan forårsage ændring af hudfarven omkring øjet vipper. Oftest kan mennesker med mørkt pigmenteret øjenlågs hud opleve lynnedslag i øjnene. Disse ændringer er også permanente.

Del:
Kommentarer