Om O Positivt Blod

Om O Positivt Blod

Blod, der er type O-positivt, har to hovedegenskaber: en fravær af blodantigener A eller B og en positiv Rhesus (Rh) faktor. Ifølge det amerikanske Røde Kors er O-positiv den mest almindelige blodtype, som er delt af 38 procent af den amerikanske befolkning.

Fakta

Der er otte fælles blodtyper en individuel arve baseret på hans eller hendes forældres kombinerede blodtyper: • En positiv • En negativ • B positiv • B negativ • AB positiv • AB negativ • O positiv • O negativ

Fordi mismatchede blodantigener kan målrette mod en blodmodtagerens immunsystem, er kun visse kombinationer af blodtyper kompatible.

Blodtyping til transfusioner

I tilfælde af at en person med O-positivt blod skal have en transfusion på grund af traume, kirurgi, kræft, blodproblemer eller andre sygdomme, kan han eller hun kun modtage O-positivt eller O-negativt blod. Som følge heraf er O-positivt blod i høj efterspørgsel, kun efterladt O-negativt blod, som bruges i nødstilfælde, når der ikke er tid til at skrive en moders blod. De, der er O-positive, kan donere blod til nogen af ​​de andre positive blodtyper. Ifølge Røde Kors betyder dette: • 84 procent af befolkningen kan modtage deres røde blodlegemer • 100 procent af befolkningen kan få deres blodplader • 45 procent af befolkningen kan modtage deres plasma

Double Red Cell Donation

På grund af den høje efterspørgsel opfordres personer med O-positivt blod til at donere dobbeltrøde celler. Dette er en automatiseret proces, hvor en maskine ekstraherer to gange antallet af røde blodlegemer, der findes i en enhed af fuldblod og returnerer de andre blodkomponenter (blodplader og plasma) til donoren. Ifølge Røde Kors er de indsamlede røde blodlegemer højst sandsynligt til gavn for traumer og kirurgiske patienter. Enkeltpersoner er berettiget til at donere dobbeltrøde celler en gang hver 112 dage eller tre gange om året.

Rh inkompatibilitet og graviditet

Som nævnt tidligere refererer den positive eller negative kvalitet af en blodtype til dens Rh-faktor. Udover at skrive til blodtransfusioner er Rh-inkompatibilitet et potentielt problem under graviditeten. Omkring 85 procent af mennesker er Rh positive, ifølge en artikel offentliggjort på Kidshealth.org. Hvis en kvinde, der er Rh-negativ, og en mand, der er Rh-positiv (inklusive O-positiv), opdager en baby, er der en 50 procent chance for, at barnet vil have Rh-positivt blod, hvilket får moderens krop til at producere antistoffer til at angribe det fremmede stof. Skønt den resulterende Rh-sygdom engang udgjorde betydelige risici for mor og nyfødte, forhindrer læger i dag problemer ved at administrere to Rh-immunglobulinskud under en risikovægtig kvindes første graviditet, siger artiklen.

O Positiv personlighed

De japanske mener, at blodtype påvirker ens personlighed. Personer med type O-blod (uanset Rh-faktor) anses for at være udadvendte og selvsikkerte, ifølge en artikel i Science World-magasinet. Mange berømte japanske baseball spillere har type O blod, tilføjer artiklen.

Del:
Kommentarer