Normal Oxygen niveau af en person

Normal Oxygen niveau af en person

Da hver person trækker vejret, kan det antages, at alle mennesker har samme iltindhold i deres kroppe. Men iltniveauerne kan variere meget og har stor indflydelse på, hvordan en person kan fungere. Som følge heraf har læger udviklet standarder for mængden af ​​ilt, der skal være til stede i en persons krop.

Normal rækkevidde

For de fleste er et iltniveau på 95 procent til 100 procent betragtes som normalt. Inden for dette område har kroppens celler nok ilt til at udføre nødvendige funktioner, og en person føler sig opmærksom og energisk. Et niveau uden for området fra 95 til 100 procent giver anledning til bekymring og garanterer undersøgelse eller test af en læge. Dette er sandt, uanset om ilt er højere eller lavere end det optimale område.

MĂĄling

Niveauet af ilt i kroppen kan måles på flere måder. Den mest almindelige måde er gennem en blodprøve. Denne test, kendt som en arteriel blodgasser (ABG) test, sker gennem en traditionel blodtegning. Et andet middel til at teste oxygenniveauer er med et pulsoximeter. Denne metode måler iltniveauer med en lyssensor.

Problemer med lavt iltniveau

Hvis iltniveauet i en persons krop er for lavt, kan der forekomme milde til svære komplikationer. Personen kan opleve træthed og have en grålig blå hudfarve. Det primære symptom på lavt iltindhold er imidlertid åndenød. Dette kan være ledsaget af svimmelhed, besvimelse eller desorientering.

Problemer med højt oxygenindhold

Høje iltniveauer er lige så meget af en bekymring som lave iltniveauer. Hovedproblemet med et iltniveau, der er for højt, er, at det signalerer hjernen for at fortælle en persons krop, at den ikke behøver at trække vejret. Af denne grund har lægerne forbundet høje iltniveauer med medicinske tilstande som søvnapnø, hvor en person med jævne mellemrum standser vejrtrækning, mens de sover.

Miljømæssige og biologiske faktorer

Niveauet af ilt i en persons krop påvirkes af både miljømæssige og biologiske faktorer. For eksempel, hvis en person bor i et område, hvor luftforurening er høj, kan han have lavere iltniveauer, fordi der er mindre ilt i luften, som han ånder. Atleter har en tendens til at have højere iltniveauer, fordi de er i stand til at træne deres kroppe for at maksimere effektiviteten af ​​hver indånding.

Behandling

Unormale iltniveauer kan behandles med oxygenbehandling. Nogle gange indebærer dette at man bærer en iltmaske, bruger tid i et iltkammer eller modtager peroxidinjektioner (dette er kontroversielt og er farligere). At opnå højere iltniveauer via disse midler kan reducere risikoen for kræft, som ifølge nobelpristageren Dr. Otto Warburg, som fandt, at kræftceller ikke kan trives i et iltstofmiljø. Det kan også forbedre den generelle sundhed, da mange patogener, som kræftceller, kræver ikke-aerobe forhold. Oxygenbehandling bør ikke ses som en erstatning for andre medicinske behandlinger eller terapier som antibiotika, og det bør udføres under lægeligt tilsyn.

Del:
Kommentarer