Mad, der skal undgĂĄs under kemoterapi

Mad, der skal undgĂĄs under kemoterapi

Kemoterapi behandlinger udgør unikke udfordringer for patienterne. De fleste mennesker er bekendt med de almindelige, visuelle bivirkninger af kemoterapi behandlinger, herunder hårtab og et svagt udseende. Desværre er mange mennesker ikke klar over de andre livsstilsændringer, der ledsager disse behandlinger.

For personer, der gennemgår kemoterapi, er ernæringsmæssige fødevarer meget vigtige for at genskabe styrke, energi og sundhed til kroppen. Patienterne skal nøje overholde fejende diætrestriktioner for at undgå uønskede bivirkninger og ekstra ubehag.

Hot eller krydret mad

Afhængigt af den type kemoterapibehandling, der modtages, kan patienter være særligt modtagelige for mavesår eller lignende problemer. Varme eller krydrede fødevarer kan forværre følsomme væv i munden og resultere i mavesår, tør mund, ondt i halsen eller yderligere tand- og tandkødsproblemer.

Acid reflux og mavesmerter er også almindelige bivirkninger af varme eller krydrede fødevarer i nogen enkeltpersoner, men er særligt torturøse for kemoterapi patienter, der allerede er svage og oplever kropssmerter.

Fedtede eller Fried Foods

Spise ekstremt fede fødevarer anbefales ikke under kemoterapi. Disse fødevarer, der ofte er fedtede eller stegte, påvirker kroppens metabolisme negativt. Patienter, der allerede kæmper for at opsamle nok kalorier og protein fra deres kost, lider uhyre af manglen på næringsindhold i disse fødevarer. Fedtede eller stegte fødevarer kan også resultere i dramatiske vægtændringer og hyppig forstoppelse.

Sukkerholdige fødevarer

Ligesom fedtede eller stegte fødevarer indeholder meget søde eller sukkerholdige fødevarer meget lidt næringsindhold. På grund af den kemiske virkning af behandlingen kan mange fødevarer virke blid eller usmageligt. Patienter bør undgå trangen til at spise sød mad, men fordi de kan forbedre kvalme og øge sandsynligheden for opkastning. Høje mængder sukker påvirker også kroppens metabolisme negativt og giver energi til kroppen. Dette resulterer i træthed og vægtøgning.

Store mĂĄltider

Selv næringsmæssige måltider bør ikke spises i store mængder. På trods af de generøse portioner, som patienterne muligvis har haft før behandling, kan kemoterapi gøre patienterne ude af stand til at holde store mængder mad i maven uden opkast.

Mange kemoterapi patienter oplever et tab af appetit. På trods af behovet for ernæring er det ikke klogt at tvinge mad ind i kroppen, når kroppen ikke er sulten for det. Dette kan gøre store skader og forårsage yderligere bivirkninger, herunder diarré.

Stærke smagsstoffer

Fødevarer med stærke lugt eller smag kan forårsage unødig elendighed hos kemopatienter. Kvalme og opkastning er almindelige og kan udløses af særligt stærke aromaer. Smagsstoffer registrerer sig forskelligt under kemoterapi, og det er almindeligt for stærke smag at smag bitter eller metallisk. Diarré eller forstoppelse kan også skyldes stærkt aromatiserede fødevarer.

Del:
Kommentarer